↑ Връщане към ПРОЕКТИ

„ТВОЯТ ЧАС“

Проект BG05M2OP001-2.004-0004 „Развитие на способностите на учениците и повишаване на мотивацията им за учене чрез дейности, развиващи специфични знания, умения и компетентности (Твоят час)“ – фаза 1

 

 

 

 

За патронния празник – цветове, знания и умения

Представителните прояви на клубове по проект „Твоят час“ превърнаха Езиковата гимназия „Христо Ботев“ в сцена на таланта и сръчността

Учениците от Езиковата гимназия „Христо Ботев“ изпълниха деня  на патронния празник 2-ри юни  с множество инициативи и представителни прояви. Празникът започнаа с тържествен ритуал за поднасяне на венец, изпълнен от гвардейския отряд пред паметника на революционера  в двора на училището. Участниците в клуб „Художетвено слово“ изнесоха документално-поетичен рецитал за пътя на Ботев и неговите четници от Гюргево до Околчица и неговата трагично-величава саможертва. Пред паметника на революционера  в двора на Гимназията и събралото се множество  звучаха вълнуващите Ботеви стихове, рецитирани от учениците, откъси от писмата на Войводата до неговите приятели и до семейството му. Директорът на Гимназията, госпожа Йорданка Чавдарова, награди с грамоти отличените участници в обявения от  Гимназията областен конкурс за есе, стихотворение и мултимедийна презентация на тема “Слово, подвиг, безсмъртие. Носителите на награди от националния конкурс „Живеем в земята на Ботев“  прочетоха наградените си произведения – творби – израз на признателност за несломимия ботевски дух, за ненадминатата му поезия и за безсмъртието му.

Празникът продължи с представителни занятия на клубове по проект „Твоят час“.

 

 

 

 

 

В Актовата зала на училището се проведе математически празник на клубовете „Полезна и забавна математика“, „Математическа лингвистика“, „Забавна математика“,  „Mатематика за всеки“ и „Математика за таланти“. Празникът премина под мотото: „Математиката е красота, а красотата се подчинява на законите на Математиката“.

Срещата с кралицата на  науките  се превърна в забавна и интересна и това е поредното доказателство за възпитаниците на училището, които доказаха в трите кръга на състезанието, че умеят да се борят с трудностите. Те не се оставиха да ги победят сложните определения и логически зависимости. Отборите говориха на  езика на математиката и преоткриха ненадминатото съвършенство на природата и човешката мисъл.

 Във фоайето на Гимназията ученици, родители и гости се насладиха на красивите сувенири  и пана от екологични материали, изработени от сръчните ръце на участниците в клубовете „Екология“ и „Занаятчийска работилница“, подредени в изложбени кътове. Всички присъстващи споделиха прекрасните си впечатления от креативността и естетичността на изработените от учениците предмети.

За любителите на спорта физкултурният салон и  спортното игрище се превърнаха в атерен за сериозна спортна надпревара. Публиката аплодира бурно участниците в  турнирите по волейбол и  баскетбол, а членовете на клуб „Карате“ привлякоха вниманието на зрителите с атрактивни демонстрации на бойни техники.

 

Клубовете „Летописци“ и „Добродетели“ организираха среща на поколенията, на която присъстваха над тридесет бивши възпитаници на Гимназията, които свързват и трудовото си ежедневие с любимото училище  и понастоящем  са учители в него. Всеки от тях отговаряше на въпроси от анкета, подготвена специално от членовете на клуб „Летописци“ и представяше незабравими спомени от ученическите си години. Снимки и спомени, трепетни и вълнуващи мигове на откровения, свързани с Гимназията, превърнаха представителната изява на клубовете в емоционален и запомнящ се празник.


за период от  01.03.2017 г. до 31.03.2017 г.

Данни за публичните изяви

 

 1. През месец март учениците от проект «Твоя час – Забавна математика» участваха в «Европейско математическо кенгуру», Математическо състезание между езиковите гимназии в гр.Ловеч, където Павел Сарлов завоюва 3-то място и «Математика без граници». На 23.03 в «Забавна математика» изработиха фигури чрез сгъване на листове хартия без залепване. Иванка Янкулова и Капка Дамянова -родители на Боряна Янкулова и Габриела Дамянова се включиха във демонстрирането и изработването на различни видове оригами. Оригамите подарихме на младежите от «Защитено жилище за хора с умствена изостаналост» гр.Кърджали. Родителите на учениците от проекта закупиха балони, лакомства и плюшени играчки, с които също изненадахме децата от жилището. Участниците от проекта споделиха, че вече се чувстват по-добри след направеното добро.

 

 1. 2. Учениците, присъстващи в групата „Позитивна психология“, направиха своите „картини на изпълнението на желанията“ с цел мечтите им да станат реалност. В гимназията бе оформен кът с направените от ученици „картини на изпълнението на желанията“. Ръководителят на групата и учениците в проекта обясниха на другите ученици в гимназията значението на визуализацията като мощно средство за сбъдване на мечтите.

 

 1. и 4. Японска легенда разказва, че който направи 1000 жерава от хартия, това, за което копнее сърцето му, ще стане реалност…Вдъхновени от тази легенда, ние от клуб „ПОЛЕЗНА И ЗАБАВНА МАТЕМАТИКА“ към проект „Твоят час” в ПГПЧЕ  “Христо Ботев” посветихме  тази публична изява на всички мечтатели. Предварително се запознахме с историята  на Оригами (на японски: 折り紙, от ори (прегъвам) и ками (хартия) – буквално прегъната хартия) е традиционно древно японско изкуство, състоящо се в създаването на фигури чрез сгъване на листове хартия без употреба на лепило и ножици. Оригами се наричат и получените по този начин фигури. Корените на това изкуство лежат в древен Китай, родината на хартията. Едва след Втората световна война и оригами излиза извън пределите на Далечния изток и попада в Америка и Европа, където веднага завладява свои почитатели. Класическото оригами се сгъва от квадратен лист хартия. Иначе може да бъде съставено от един или повече листове хартия с различни големина, форма, цвят и дебелина в зависимост от желания ефект. Трудността на едно от тези произведения на изкуството може да бъде от няколко прости прегъвки до стотици сгъвания.

          В деня на изявата разказахме и презентирахме това изкуства на гостите на занятието, ученици от десети клас. Демонстрирахме изработването на оригам « ЖЕРАВ»  и включихме пресъстващите в етапите на прегъването на квадрата изполвайки математическа терминология за получаването на различните равнинни фигури. Занятието бе документирано в снимки и постигна своята цел, да убеди присъстващите, че знанията по математика, съчитани със сръчност, въображение  и логическо мислене могат да  сбъднат всички мечти , ако имаме кураж да ги преследваме. 

 

 

 1. Клуб „Математическа лингвистика” към ПГПЧЕ „Христо Ботев” в гр. Кърджали се създаде по проект „Развитие на способностите на учениците и повишаване мотивацията им за учене чрез дейности, развиващи специфични знания, умения и компетентности (ТВОЯТ ЧАС)“, програма „Наука и образование за интелигентен растеж“. В групата се включиха ученици от 9 клас, които до този момент не се бяха занимавали с математическа лингвистика, но проявиха голям интерес и в процеса на работа откриха магията между математиката и лингвистиката. Усвоиха основни понятия, запознаха се с видовете задачи в математическата лингвистика, научиха се да откриват езикови съответствия и явления в езици, които са им непознати и да ги описват и съпоставят с българския език чрез някои математически методи за моделиране.

На представителната изява, която се проведе на 24 март 2017 г., участниците в групата поканиха свои съученици, за да им представят както дейноста на клуба, така и да им разкажат за своите очаквания, резултати, участия, постижения като им показаха много снимки, за да усетят емоцията, ентусиазма и удовлетвореността от решената задача. На сбирката обсъдихме и резултатите от проведения вътрешени турнир по математическа литнгвистика, на който всички участници показаха знания и се представиха успешно. Учениците от клуба споделиха чрез снимки както трудните моменти, така и приятните вълнения от участието си в различни мероприятия и състезания: две от момичетата – в Традиционния есенен семинар по математическа лингвистика, петима бяха участниците в Националното състезание по математическа лингвистика, най-много ученици се включиха в общинския кръг на олимпиадата по математическа лингвистика, като две от момичетатa се класираха за областния кръг. Участниците в групата споделиха желанието си  да продължат да се занимават с математическа лингвистика и предадоха ентусиазма си и на останалите ученици.

 

 1. Публичната изява «Да напишем писмо до PASCHnetима за цел на практика да се приложат придобитите в рамките на проекта знания за журналистическите жанрове. Датата на занятието 1. март  беше използвана като повод да се напише информационна бележка до широк кръг читатели. За целта беше избрана немската страница PASCH– Партньори на бъдещето, обединяваща 1800 училища в света.

Преди да започнат да се изявяват като журналисти, учениците първо се запознаха със специфичната лексика, необходима, за да се опише обичаят Баба Марта. Разделени на групи, те представиха накратко българската мартеница и легендите, свързани с нея. Най-добрата работа, след редактиране от ръководителя на проекта,  и прилагане на снимков материал бе изпратена до редакцията на PASCH. Бяхме щастливи да видим на 17.03 публикуваната статия, за което прилагаме съответния линк. 

http://blog.pasch-net.de/pasch-global/archives/1416-Ein-uralter-bulgarischer-Brauch.html#extended

 

 1. На 03.03.2017г. се проведе демонстративен Волейболен мач с участието на ученици от ПГПЧЕ „Христо Ботев” и ПГ по Облекло и Дизайн „Евридика”. Целта на проведеното занятие да се отбележи подобаващо националния празник и да привлечем голям брой ученици към активен начин на живот.

Домакини на събитието бяха ПГ „Евридика”. Беше ни предоставен салонът и съблекалните към него. Съдии на срещата бяха Учителите по ФВС към двете училища. Поради високия интерес  отборите които премериха сили бяха изцяло съставени от момичета от класовете 8-10 на двете училища. Отбелязването на празника беше подкрепен и от значителен брои публика преобладаваща от съоченици на играещите. Точно поради тази причина отбелязваме че събитието имаше положителен ефект върху самите състезатели и публиката дошла да подкрепи своя тим. Резултатът остава не под особенно голямо значение. Всички задължения на съдиите и тяхното безпристрастно осъждане беше професионално. Отборите също използваха всичките си права и задължения за професионалното протичане на срещата.

 

 1. Целта на публичната изява е свързана с редица здравословни и социални проблеми възникнали при подрастващото поколение. Чрез провеждането на демонстративен мач по Баскетбол между двете градски училища ПГПЧЕ «Христо Ботев» и ПГ по Облекло и Дизайн «Евредика» ние като организатори си поставихме следните Цели:

– Популяризирането на играта Баскетбол

-Обиграване и Социализиране на играчите по баскетбол

-Провеждането на един празник с Физическа активност

– Развитие и разширяване дейността на колективните спортове в региона и др.

 Домакин на Събитието беше ПГПЧЕ «Христо Ботев». Въпреки натовареният график благодарение на професионалната работа на ръководството и колегите по ФВС ни беше предостъпен безвъзмездно салонът със съблекалните към него. Достъпът на публика също беше безпрепядствено осигурен.

Мнението на ръководството и ние като организатори беше единно. Съомяхме да направим добре организиран баскетболен мач от 4 части по 7 мин.В които се домонстрира технико-тактическото ниво на учениците участващи в проект «Твоят час». Резултатът е без значение въпреки че се наблюдаваше пълно надмощие на домакините. Важното в случаят е че успяхме да съберем значително количество деца в малкия салон за да преживеят емоционално празникът с нас.

 

 1. IQ – какво означава да си интелигентен? – да притежаваш способността да изградиш образ на света в съзнанието си, да разбираш как функционира той и на какви правила се подчинява.

Първият тест за интелигентност датира още от 1903 година. С негова помощ във Франция се опитали да оценят нивото на образованието в страната, а Алфред Бине е автор на първия тест за интелигентност. Целта му е била да сравни образователното равнище на учениците в различни възрастови групи. Тестът,  който  предлага включва елементарни въпроси и завършва със задачи, надхвърлящи знанията на децата. Това е само част от информацията, с която се запознаха учениците по време на  представителното занятие на тема „ Да определим нашето IQ”. Много от гостите и  участващите в занятието изявиха желание да проверят своето IQ. За целта бе предоставен Европейския тест  за определяне коефициента на интелигентност.

 

 1. На 24.03.2017 в „Ботев парк“ се проведе футболна среща между отбора на клуб „Футболни надежди“ и сборен отбор от гимназията. Майсторството на младите надежди оказа решаваща роля за неоспримото 3:0. Многобройни бяха зрителите – ученици и родители, които подкрепяха с агитки и двата отбора.

 

 1. На 13.03 2017 пред публика, състояща се от родители и ученици от гимназията, бяха представени изготвените от учениците-членове на клуб «Колоездене» проекти за иаграждане на сътезателно трасе по приложно колоездене в двора на училището. Участниците в клуба демонстриха и умения по приложно колоездене. В някои от упражненията с ентусиазъм се включиха и родители.

 

12 и 13.     На 24. 03. 2017 година в ЕГ «Христо Ботев», град Кърджали се проведе представително занятие- пробен изпит по формата на ДЗИ- заложено в програмата по проект» Твоят час», на група, чиято дейност е за преодоляване на обучителни затруднения на ученици от XII клас по Български език и литература. Основната цел на това занятие е  да се  дадат необходимите указания на учениците  за предстоящата матура и да се установи нивото на знанията на участниците в групата като резултат от проведените часове за преодоляване на слабостите в знанията и уменията на зрелостниците по Български език и литература.

       Учениците решаваха задачи, разпределени в три модула, както следва: I модул /решаване на тестови задачи с избираем отговор/; II модул /решаване на задачи с отворен отговор/ и III модул

/създаване на аргументативен текст  по избор на ученика – есе или интерпретативно съчинение- на тема „Грях и възмездие в разказа „Индже“ от Йордан Йовков“, върху конкретен откъс от изучената литературна творба , включена в програмата за ДЗИ/.

   В края  на определеното за всеки модул време учениците предаваха листовете си за отговори на квесторите, поканени от ръководителя на групата и одобрени от Директора на училището, за да се спазят изискванията за провеждането на изпита.

Зрелостниците бяха доволни от дадената им възможност и се справиха като цяло със задачите, бяха  затруднени  при задачите с отворен отговор, изискващи знания върху творчеството на отделните автори, и при създаването на  аргументативен текст  поради факта, че са ученици билингви.

 

 1. Занаятчийска работилница – тема: Изложба на клуба – «Това мога да правя и аз!» – публична изява

В публичната изява на клуба «Занаятчийска работилница» по Проект BG05M2OP001-2.004-0004 „Развитие на способностите на учениците и повишаване на мотивацията им за учене чрез дейности, развиващи специфични знания, умения и компетентности (Твоят час)“ – фаза 1, посветено на Баба Марта, бяха представени в специален кът във фоайето на училището изработените от учениците мартеници. Някои от мартениците бяха сътворени и от родителите на петима ученици, които участваха в занятие, ръководено от родител. Част от тях бяха подарени на различни институции във връзка с празника, а друга част бяха закупени от ученици и учители от училището, като събраните средства в размер на 213 лева бяха преведени по банкова сметка за поредното дарение за лечението на тежко болния Даниел Ясенов Сакалиев, братовчед на възпитаничка в ЕГ „Христо Ботев“. Изявата бе отразени и в статии в сайта на гимназията и в местния електронен печат.

Клуб „Занайтчийска работилница“ участва и в Коледния Благотворителен базар, организиран от Областния управител на град Кърджали, където на специален щанд бяха представени изработените от учениците декоративни керамични плочки, рисувани подаръчни торбички и други коледни сувенири. Средствата бяха дарени за лечението на деца от областта. Събитието е отразено в местните медии и сайта на училището ни.

 

 1. Публичната изява на клуба «Фанфарен оркестър» на тема: «Участие в Общоградското шествие по случай Националния празник Трети март» по Проект BG05M2OP001-2.004-0004 „Развитие на способностите на учениците и повишаване на мотивацията им за учене чрез дейности, развиващи специфични знания, умения и компетентности (Твоят час)“ – фаза 1.

Нашият фанфарен оркестър участва във всяко шествие на ЕГ „Христо Ботев“, организирано от общината или областта във връзка с празници на града, Национални празници и тържаства на училището ни. Фанфарният оркестър е единствен по рода си в града и областта и се радва на изключително уважение, гордост и признание от обществеността. Под звуците на маршовете «Де е България», «Тих, бял Дунав», «Бодро напред!» и др. учениците от клуба, облечени с униформи,  събират овациите на публиката и допринасят за празничното настроение. Последната наша публична изява бе на Трети март – Националния пазник на България, която бе отразена в местните електронни медии и в сайта на гимназията.

 

 1. Ученици, които изучават един нестандартен неевропейски език изявиха желание да се включат в първата публична изява на тази извънкласна дейност. Събитието се състоя на 17.03.2017 в ЕГ“Христо Ботев“ град Кърджали. Темата на събитието беше Корейска култура. За целта учениците са изработили и потърсили материали. Освен корейското знаме, е представена тениска с надпис, който означава „Животът е борба.“. Другите два надписа означават „ Аз съм от България“ и „ Аз уча корейски език.“ В нашето училище имаме ученик, който е кореец и изяви съгласие да се включи в това начинание и  да подкрепи  учениците. В подкрепа на това събитие и начинание присъстваха също така и гости от Южна Корея.

 

 1. В подготовката на планираната публична изява участваха всички ученици от групата, които най-напред посетиха училищната библиотека, за да подберат материали за поетическия рецитал – стихосбирки с творби на Д. Дебелянов, писма и спомени на негови съвременници, критическа литература за творчеството на поета. С методическата помощ на ръководителя учениците избраха подходящи стихотворения, които да представят характерния за Дебеляновата лирика елегичен тон и да създадат представа за различните етапи в живота и творчеството му. Двама ученици подготвиха мултимедийна презентация за живота и творчеството на поета, която в деня на събитието бе представена във фоайето на училището. Подреден беше информационен кът с портрета на Дебелянов и различни издания на негови стихосбирки, на таблото бяха поставени снимки и текстове на популярните му елегии. Учениците подготвиха текста и оформлението на поканите, които връчиха на Директора на Езиковата гимназия, на помощник-директорите и на педагогическия колектив, на класните ръководители и учениците от осмите класове.

В публичната изява, която се проведе в актовата зала на училището, взеха пряко участие 12 ученици. На събитието присъстваха г-жа Йорданка Чавдарова – директор на ЕГ „Христо Ботев”, г-жа Емилия Владева – главен учител, отговарящ за хуманитарните предмети в гимназията, ученици от осмите класове и техните преподаватели.  Публичната изява под наслов „Среща с поетичния свят на Димчо – „на Бога най-светлия син”, започна с представянето на филм за поета, а след него момичетата от групата „Художествено слово” с вълнение изпълниха пред аудиторията задушевните стихове на Димчо Дебелянов. Така не само те се докоснаха до света на един от най-деликатните ни лирици, а предадоха и на присъстващите в залата млади хора духовността и високата нравственост на онова поколение, чийто представител е Дебелянов.

Поетът, който с примирена тъга изповядва в последната си елегия „Сиротна песен”

                   Ще си отида от света –

                   тъй както съм дошъл, бездомен,

                  спокоен като песента,

                   навяваща ненужен спомен     

ще остане в съзнанието на присъстващите с вечно звучащите си стихове, които изграждат образа му –  единствен като песента, навяваща безкраен спомен.

Часът, посветен на 130-годишнината от рождението на Димчо Дебелянов, завърши с поздравления отг-жа Чавдарова за положените усилия в подготовката и представянето на участниците, като им пожела да посетят родното място на поета – Копривщица, и да усетят атмосферата на този уникален български възрожденски град.

Постоянен линк към тази тема: http://botev-kardzhali.com/proekti/%d1%80%d0%b0%d0%b7%d0%b2%d0%b8%d1%82%d0%b8%d0%b5-%d0%bd%d0%b0-%d1%81%d0%bf%d0%be%d1%81%d0%be%d0%b1%d0%bd%d0%be%d1%81%d1%82%d0%b8%d1%82%d0%b5-%d0%bd%d0%b0-%d1%83%d1%87%d0%b5%d0%bd%d0%b8%d1%86/