Авторски филм на ГПЧЕ „Христо Ботев” с награда от Национална конференция по Гражданско образование

DobrichПрез последните години ГПЧЕ “Христо Ботев” се утвърди като основен център на образованието по гражданство и демокрация. Водени от амбицията да разширят мащаба, темите и разнообразието от активности, които ще променят и осмислят живота им, учениците от училището се включват в инициативи, имащи за цел да ги научат да бъдат активни граждани. Миналата седмица Ботевци отпътуваха за град Добрич, за да участват в мащабно събитие – Националната ученическа конференция по гражданско образование „Семейство-училище-общество“. След селекция от 227 конкурсни работи, 90 бяха допуснати до защита в три възрастови групи, а участниците бяха от 34 населени места, сред които Русе, Велико Търново, Бургас,  Варна, Търговище и др.

Езиковата гимназия в Кърджали бе поканена за участие в националния форум след изготвяне на 7-минутен авторски филм със заглавие „Щастието е въпрос на избор”, който бе заснет по идея на Миглена Маринова и Димитър Димитров от 10. клас, под ръководството на Марина Димова, учител по философия. Концепцията на филма включва представяне на една житейска ситуация и разказва за свободата на вземане на решения, промяната като изход, както и съвременен  поглед към взаимодействието между семейство, училище и общество. За силното въздействие и идейното реализиране на мултимедийния продукт заслуга има и изпълнителят на главната роля в него – Васил Христов от 11. клас. С работата по филма на учениците бе предоставена възможност за творческа изява и разгръщане на техните идеи с акцент върху моралните качества и духовните ценности в съвременното ни общество.

По време на конференцията участниците представиха и защитиха проектите си пред жури в състав Коста Костов, гл.експерт в МОН, проф. д-р Димитрина Каменова и други университетски преподаватели. Проектът на Езиковата гимназия  изненада журито и публиката с нестандартния подход към темата и оригиналността при представянето ѝ, което донесе заслужени адмирации и първо място за екипа.

Участието на учениците в инициативата и пътуването до града на Йовков се осъществи с подкрепата на ръководството на ГПЧЕ „Христо Ботев“, което не за първи път инвестира в проекти на ученици и учители, следвайки максимата, че гражданското образование дава на младежите знанията, уменията и ценностите, необходими за активното им ангажиране в обществото.Постоянен линк към тази тема: https://botev-kardzhali.com/%d0%b0%d0%b2%d1%82%d0%be%d1%80%d1%81%d0%ba%d0%b8-%d1%84%d0%b8%d0%bb%d0%bc-%d0%b3%d0%bf%d1%87%d0%b5-%d1%85%d1%80%d0%b8%d1%81%d1%82%d0%be-%d0%b1%d0%be%d1%82%d0%b5%d0%b2/