Часът на Петя в Езиковата: “А имах толкоз много да ви кажа…”

IMG_9670В Актовата зала на Гимназията с преподаване на чужди езици „Христо Ботев“ – град Кърджали, ученици, учители и ръководството на училището изпитаха магическата творческа мощ на уникалната поетеса Петя Дубарова. Ученици от ХІІ клас и учители по български език и литература рецитираха  стихове  и залата затаи дъх под  въздействието на феноменалната поетическа зрялост на „най-слънчевото момиче на българската поезия“.

Специално за събитието се осъществи  телефонен мост  със сестрата на Петя – Елица Дубарова,  която благодари за този празник на поезията и изрази своята увереност, че днешните млади хора  имат възможност да живеят и да отстояват себе си достойно. Нейното послание  към ботевци беше: „Бъдете духовни, носете в сърцата си Петя”!

Силно въздействие върху всички оказа документално-поетичният филм  А имах толкоз много да ви кажа…, предоставен на Гимназията лично от Елица Дубарова. Филмът едновременно провокира и съживява спомена за Петя. Красивите рецитации в изпълнение на българската актриса Ванча Дойчева, архивните и съвременните интервюта, гласът на майката са само част от документалната стойност на филма. Непоказваната досега кореспонденция между шведа Пер и влюбената в него Петя беше представена в мярата на красивата първа любов, родила емоции и човешки преживявания, които показват, че любовта може и трябва да бъде вид поетично състояние. При Петя любовта е поезия, любовта е вдъхновение.

Присъстващите на събитието напуснаха залата развълнувани,  някои от тях дори просълзени.

Часът на Петя Дубарова се превърна в тържество на поетическия гений, тържество на Духа.

Постоянен линк към тази тема: https://botev-kardzhali.com/%d0%b0-%d0%b8%d0%bc%d0%b0%d1%85-%d1%82%d0%be%d0%bb%d0%ba%d0%be%d0%b7-%d0%bc%d0%bd%d0%be%d0%b3%d0%be-%d0%b4%d0%b0-%d0%b2%d0%b8-%d0%ba%d0%b0%d0%b6%d0%b0/