Баба Марта е празник на здравето и мира

Да донесем усмивки по лицата, радост в сърцата.

Да сме бели и червени, румени, засмени.

Пролет да пристигне  със кокиче, минзухар,

с  мартеници да се кичим според обичая стар…

Това са само част от благословиите на младите гимназисти от Езиковата гимназия „Христо Ботев“, които вчера зарадваха обществеността на Кърджали, представителите на държавните институции, своите учители и съученици, подарявайки им традиционни мартенички, оживели от сръчните им ръце и благородни сърца.

Подготовката за празника започна още в началото на февруари. Активно участие взеха много ученици, подкрепени от учителите Мария Митрева, Катерина Дикмева и Ширин Хаджиева. Те организираха редица дейности, посветени на началото на пролетта, такава каквато я очакваме всички – слънчева, без болести, без войни!

В гимназията се проведе десетдневен мартенски базар по идея на членовете на  училищния клуб „Стъпка по стъпка“, като в провеждането му се включиха ученическия съвет на гимназията и дванадесетокласници. Тази инициатива се радва на голям интерес и  освен мартенички и малки и големи можеха да закупят и ръчно правени бижута и сувенири. Събраните средства  са в размер на 601 лв и ще бъдат използвани за благотворителност.

 Учениците  от клуб „Стъпка по стъпка“ се събираха в продължение на месец  извън училищно време, за да изработят мартеници, сувенири и изделия. Направени са над 5000 мартеници. На първи март най-малките възпитаници на гимназията зарадваха и подариха мартеници на гражданите и случайните минувачи в центъра на града, а в училище в мартенски премени деветокласниците посетиха всички ученици  и ги закичени с пожелания за здраве и късмет.   Посетени бяха и институциите в града, които с усмивки посрещнаха неканените гости.

Гимназията посрещна месец март с усмивки, добро настроение и пожелания за световен мир и здраве!

Постоянен линк към тази тема: https://botev-kardzhali.com/%d0%b1%d0%b0%d0%b1%d0%b0-%d0%bc%d0%b0%d1%80%d1%82%d0%b0-%d0%b5-%d0%bf%d1%80%d0%b0%d0%b7%d0%bd%d0%b8%d0%ba-%d0%bd%d0%b0-%d0%b7%d0%b4%d1%80%d0%b0%d0%b2%d0%b5%d1%82%d0%be-%d0%b8-%d0%bc%d0%b8%d1%80%d0%b0/