БЕЛИ БАЛОНИ ПОЛЕТЯХА В НЕБЕТО НАД ЕГ „ХРИСТО БОТЕВ“ В ПАМЕТ НА ЗАГИНАЛИТЕ НА ПЪТЯ

В Езиковата гимназия „Христо Ботев“ за поредна година бе отбеляза Световният ден за възпоменание на жертвите от пътнотранспортни произшествия.

Ученическият съвет инициира акция за пускане на бели балони и  изработване на информационно табло с цел спирането на войната по пътищата. Учениците призоваха своите връстници за отговорно и разумно шофиране като залепиха своите послания из цялото училище. Информационната кампания включваше и разпространяването на листовки с правилата за движение по пътищата. Група ученици от клас 10Н1 се включиха в полицейска акция за безопасно шофиране, организирано съвместно с ОСНВ и ОД на МВР – Кърджали. На водачите на проверените превозни средства бе предоставена и информация за Световния ден за възпоменание на жертвите при пътнотранспортни произшествия. Учениците отправиха послания към възрастните, седнали зад волана: да преценяват пътните условия и да шофират със съобразена скорост, да се чувстват отговорни за другите на пътя.

За поредна година България отбелязва Световния ден за възпоменание на жертвите от пътнотранспортни произшествия, определен с решение на Генералната асамблея на Организацията на обединените нации. С резолюция на Общото събрание на Организацията на обединените нации от 2005 г. всяка трета неделя на месец ноември е определена като Световен ден на възпоменание за жертвите от пътнотранспортните произшествия. За първи път този ден е отбелязан през 1993 г. в Обединеното кралство от организацията “Мир на пътя”.

На този ден се отдава почит на жертвите и техните семейства и се работи за повишаване на обществената отговорност за спазване на правилата за движение по улиците и пътищата и подпомагане на жертвите.

Тревожната статистика за миналата година е над 500 загинали по пътищата на страната. Младежите заявиха, че безопасността на пътя е споделена отговорност и призоваха институциите, организациите и участниците в движението, да дадат своя принос за безопасността и опазването на живота и здравето на участниците в движението.

Постоянен линк към тази тема: https://botev-kardzhali.com/%d0%b1%d0%b5%d0%bb%d0%b8-%d0%b1%d0%b0%d0%bb%d0%be%d0%bd%d0%b8-%d0%bf%d0%be%d0%bb%d0%b5%d1%82%d1%8f%d1%85%d0%b0-%d0%b2-%d0%bd%d0%b5%d0%b1%d0%b5%d1%82%d0%be-%d0%bd%d0%b0%d0%b4-%d0%b5%d0%b3/