Борислав Енчев от 11Г е победителят в литературното състезание „Lesefüchse International” 2021

За шеста поредна година ЕГ „Христо Ботев”  е част от семейството на „четящите лисици”, международен проект, в рамките на който учениците от клуба „Lesefüchse International”, водени от любовта си към книгите и идеята да се докоснат до съвременната немска литература, четат избрани творби и дискутират върху поставените проблеми. Независимо от създалата се ситуация участниците запазиха своя ентусиазъм и вдъхновение и работиха върху книгите „Was wir dachten, was wir taten” (Lea-Lina Oppermann) и „Immer kommt mir das Leben dazwischen” (Kathrin Schrocke). Произведенията представят широк спектър от теми и проблеми, актуални за нашето съвремие – междуличностните взаимоотношения, влиянието на социалната среда върху индивида, училищният тормоз и последствията от това, процесът на израстването, любовните трепети, отношенията между поколенията, търсене на собствената идентичност.  По регламент училището избира победител, който участва в националния кръг на състезанието.

        На проведения училищен финал „четящите лисици”  Теолина Величкова, Кристина Величкова (10 клас), Селин Асенова, Борислава Синапова и Борислав Енчев (11 клас) показаха, че четенето на книги на немски език е не само предизвикателство, но може да бъде и истинско удоволствие. Гост на събитието беше г-н Бернд Щендер, консултант по немски език за Южна България. Участниците в дискусията изразиха своята позиция по различни въпроси, анализираха ситуации в творбите, показаха отлично владеене на езика и комуникативни умения. Борислав Енчев спечели състезанието и получи възможността да представи училището на националния кръг.

        На 24.06.2021 в град Ловеч се проведе националният кръг на състезанието „Lesefüchse International” 2021, където сили премериха  училищните победители от Кърджали, Плевен, София, Ловеч, Пловдив, Хасково и Сливен. Домакин на съревнованието беше ПЕГ „Екзарх Йосиф I“. Кметът на община  Ловеч г-жа Маринова и началникът на РУО г-н Начев приветстваха финалистите,  а БТВ направи репортаж за събитието. Изключително горди сме с участието на Борислав Енчев, който пребори конкуренцията и заслужено бе избран за „четяща лисица” 2021. Той ще представи България на предстоящия през септември международен финал.  Младите читатели обсъждаха и анализираха три съвременни произведения – „Was wir dachten, was wir taten” (Lea-Lina Oppermann),  „Immer kommt mir das Leben dazwischen” (Kathrin Schrocke) и „Voll verkackt ist halb gewonnen” (Tom Limes). Борислав показа отлично познаване на литературните творби, задълбочена и прецизна аргументация, убедително изразяване на лична позиция и забележителни езикови познания. След надпреварата нашият победител сподели: „ Литературното състезание „Четящи лисици” безспорно е прекрасна възможност за развиване на критичното мислене на младите хора, както и за опознаване на други такива от различни училища и държави. Чувството, което в момента изпитвам, е чувство на неописуема удовлетвореност предвид положения труд , високото езиково ниво и конкуренцията на самото състезание. Смятам, че това е отлично представяне на цялата ни област в национален мащаб, като обещаваме, че ще положим и необходимите усилия за международния финал през септември.”

        Надяваме се чрез този проект да мотивираме все повече млади хора да четат книги на чужд език, да бъдат любознателни и вдъхновени, да откриват нови светове. На Борислав пожелаваме успешно представяне на международния финал през есента!

Постоянен линк към тази тема: https://botev-kardzhali.com/%d0%b1%d0%be%d1%80%d0%b8%d1%81%d0%bb%d0%b0%d0%b2-%d0%b5%d0%bd%d1%87%d0%b5%d0%b2-%d0%be%d1%82-11%d0%b3-%d0%b5-%d0%bf%d0%be%d0%b1%d0%b5%d0%b4%d0%b8%d1%82%d0%b5%d0%bb%d1%8f%d1%82-%d0%b2-%d0%bb%d0%b8/