Ботевци знаят – Америка е идея и възможност за свободния човешки дух

„Традиция е посланиците на САЩ да ни гостуват“ – с тези думи талантливите и креативни възпитаници на Езиковата гимназия „Христо Ботев“ посрещнаха висшите американски дипломати, които са в Кърджали  за отбелязване на месеца на Америка. За поредна година Дружество „Приятели на САЩ”, Клубът на американските възпитаници в Кърджали, Посолството на САЩ и Община Кърджали провеждат тази инициатива, за да могат  кърджалийци да се докоснат до културата и живота в САЩ.

Директорът на Езикова гимназия „Христо Ботев“ госпожа  Йорданка Чавдарова посрещна  шарже д‘афер на  САЩ в България Нейно превъзходителство г-жа Мартина Стронг и г-н Мат Хагенгрюбер, аташе по културни и образователни въпроси към посолството. Гвардейският отряд на Гимназията вдигна шпаги и се построи в почетен шпалир, а  фанфарният оркестър изпълни Ботевия марш. За „Добре дошли!“ девойки в народни носии по стара българска традиция им поднесоха погача с мед.

Това е поредното посещение на посланик на САЩ в град Кърджали. Едно от местата, в които винаги засвидетелства своето внимание и уважение  е Езиковата гимназия „Христо Ботев“. Гостите се впечатлиха от публичното изказване на учениците от английските паралелки, които разказаха за постиженията на англоговорящата общност в Гимназията на национални и международни лингвистични състезания и олимпиади. Тези успехи са признание за високия професионализъм на учителите по английски език, както и резултат от умелото партньорство на гимназията с Асоциацията на Кеймбридж училищата в България, фондация „Америка за България“ и българо-американската комисия за образователен обмен „Фулбрайт“. Младите ботевци представиха таланта, артистичните  и танцовите си умения. Писна родопска гайда, играха  кръшни народни танци, запяха  песни на английски език, а участниците в театралното студио представиха пиесата „Цената на славата”, подготвена от тях за предстоящия театрален фестивал за аторска пиеса на английски език.

Нейно превъзходителство г-жа Стронг  благодари за  специалния подарък – оригинално пано, вплело лъчите на слънцето и багрите на Родопите   и мартеница, която носи посланието за здраве и сила от векове насам, изработени от възпитаниците на училището и похвали уменията на всички да се изразяват на брилянтен английски език. Доказателство бе продължилата среща –  разговор, на която младежите научиха интересни неща за ежедневието и отговорностите на посланика. Въпросите провокираха откровено симпатиите на учениците към ежедневието на дипломатите и впечатленията им от нашата страна.

Прекрасните емоции и ползотворната среща оставиха траен спомен в съзнанието на всички присътващи и свой уникален отпечатък в провеждането на тазгодишната инициатива „Месец на Америка в Кърджали“.

 

Постоянен линк към тази тема: https://botev-kardzhali.com/%d0%b1%d0%be%d1%82%d0%b5%d0%b2%d1%86%d0%b8-%d0%b7%d0%bd%d0%b0%d1%8f%d1%82-%d0%b0%d0%bc%d0%b5%d1%80%d0%b8%d0%ba%d0%b0-%d0%b5-%d0%b8%d0%b4%d0%b5%d1%8f-%d0%b8-%d0%b2%d1%8a%d0%b7%d0%bc%d0%be%d0%b6%d0%bd/