Ботевци казаха „Не!“ на насилието

С радиопредаване ботевци отбелязаха  19. ноември – Световния  ден за борба с насилието над децата

Живеем в глобален свят. В свят, все по-свързан с технологиите, които станаха част от нашето ежедневие. Часовете пред компютъра и в интернет мрежата са полезни и приятни за всички нас, но също така крият и рискове, които е важно всеки да познава, за да се предпази от тях.

 Това беше темата на второто предаване младите журналисти, работещи в училищното радио на Езиковата гимназия „Христо Ботев“. То бе посветено на една много сериозна и значителна тема, а именно – насилието над деца кибер пространството. Инициативата бе осъществена от Ученическия съвет, а в подготвката на сценария и информационните материали се включиха училищният психолог Мюжгян Фейзи и ръководителят на клуб „Гласът на ботевци“ Христо Момчев. Водещи на предаването бяха Весела Добрикова и Мария Дерменджиева, ученички от десети клас.

Водещите на радиопредаването представиха рисковете и заплахите за децата и младите хора в интернет. Изясниха какво представлява кибернасилието, което може да доведе до дълбоки последици върху психическото състояние на детето или младежа. Младите журналисти разсясниха какво представлява кибертормозът. Той е съвкупно понятие за действия, които могат да навредят на даден индивид в интернет и включват заплахи, злоупотреби, следене или друго агресивно поведение, което е продължително във времето. Кибертормозът може да включва обидни реплики, използване на чужди профили, публикуване на снимки в интернет без разрешението на притежателя им, споделяне на видеоклипове, които могат по някакъв начин да накърнят достойнството и доброто име. Весела и Мария запознаха учениците как да се предпазват от насилието в социалните мрежи и как да процедират, ако станат жертва на кибернасилие.

Водещите на предаването призоваха всички да спазват правилата за етично поведение в онлайн пространството, защото: „Да бъдем онлайн е нещо съвсем реално и много публично, въпреки че невинаги ни се струва така.“

Уважавайте себе си и другите! Знайте правата си (Конвенция за правата на детето)! Бъдете информирани! Бъдетете бдителни! Бъдетете отговорни към себе и околните! Поставете нещата под контрол! Не толерирайте насилието и кибернасилието над деца!

Постоянен линк към тази тема: https://botev-kardzhali.com/%d0%b1%d0%be%d1%82%d0%b5%d0%b2%d1%86%d0%b8-%d0%ba%d0%b0%d0%b7%d0%b0%d1%85%d0%b0-%d0%bd%d0%b5-%d0%bd%d0%b0-%d0%bd%d0%b0%d1%81%d0%b8%d0%bb%d0%b8%d0%b5%d1%82%d0%be/