Ботевци „могат ТУК и СЕГА“ на национално състезание по чужди езици в Девин

През уикенда 22 ученици от ЕГ „Христо Ботев“ гр. Кърджали взеха участие в  VI национално състезание по чужди езици, речеви и комуникативни умения „Аз мога тук и сега“ в Девин.

Състезанието бе организирано от  фондация „Аз мога тук и сега“ и Американски университет в България  с цел насърчаване изучаването на чужди езици не само в училище, но и популяризиране на езиковото  и културно многообразие и мотивиране на учениците и техните учители за повишаване  качеството на образователния процес. В оспорвана надпревара с още 540 участници от 54 училища  в три възрастови групи, възпитаниците на Езиковата гимназия доказаха за пореден път, че са знаещи, можещи, мотивирани и успешни.

Преминавайки през първите два етапа на надпреварата , а именно изразяване на собствена позиция чрез писане на есе и проверка на знанията на английски език чрез тест за четене и писане с разбиране, без предварителна подготовка и познаване на формата,   8 ученици   се класираха  с най-голям брой точки в топ 20 за всяка възрастова категория за финалното събеседване.  Георги Дичков, Елисавета Добрева, Берин Шабан от 8 клас, Мартин Тодоров от 9 клас, Анастасия Радослава Станева от 10 клас, Елиф Али, Селин Осман, Александра Александрова от  11 клас участваха в бърз диалог  с  оценителите.  Всички те показаха завидни знания не само по английски език, но ясно и убедително изразиха своята активна гражданска позиция по актуални теми от съвремието.

Англоговорещите ботевци пребориха конкуренцията на представители от много елитни езикови училища  в страната, спечелиха симпатиите на журито от преподаватели от Американския университет в Благоевград и безапелационно спечелиха място сред първите 20 класирани на общо основание, независимо от своята възрастова група и клас. Гордост за кърджалийската езикова е класирането  в топ 10 на Елиф Али – 2. място, Берин Шабан – 4. място, Георги Дичков  – 6. място и Селин Осман – 7. място. Успехът им несъмнено не е случаен, а  е резултат от усилена работа за овладяване на езика, стабилна подготовка и мотивация, за което принос имат и техните преподаватели по английски език – Снежана Христова,  Хюля Чобан, Мая Петкова, Антония Борисова, Елван Осман, Петя Илиевска  – доказани професионалисти в своята област, които с много грижа и отдаденост   водят своите  възпитаници към национални успехи.

Постоянен линк към тази тема: https://botev-kardzhali.com/%d0%b1%d0%be%d1%82%d0%b5%d0%b2%d1%86%d0%b8-%d0%bc%d0%be%d0%b3%d0%b0%d1%82-%d1%82%d1%83%d0%ba-%d0%b8-%d1%81%d0%b5%d0%b3%d0%b0-%d0%bd%d0%b0-%d0%bd%d0%b0%d1%86%d0%b8%d0%be%d0%bd%d0%b0/