Ботевци отбелязаха Деня на розовата фланелка

Всяка година последната сряда на месец февруари е известна като Ден за борба с тормоза в училище. Познат е също и като „Ден на розовата фланелка“/ Pink Shirt Day/.

За поредна година учениците от ПГПЧЕ „Христо Ботев“, град Кърджали се включиха в инициативата за борба с тормоза и насилието в училище под мотото „Училище без страх“.

Във фоайето на училището бе оформен информационен кът с плакати и брошури, изразяващи съпричастност към инициативата и огромно розово сърце с надпис: „Не бъди безразличен! Бъди различен! Бъди добър!“.

Ученици и учители  изразиха своята позиция и съпричастност към идеята като облякоха розови дрехи и носеха розови аксесоари. В беседи и разговори те обсъдиха проблемите за тормоза в училище и извън училище, за небходимостта да бъдем съпричастни и да не затваряме очите си, когато някой е подложен на тормоз.

През деня организаторите на събитието – учениците от Ученическия съвет, облечени в розови фланелки, символично се обявиха против насилието в училище и раздадоха на всички в гимназията розови стикерчета под формата на фланелка с надпис „Не на тормоза в училище!“.

С учениците от 8 клас бе проведена игра–упражнение с учениците на тема „Думи, които нараняват“ с  цел да се развие чувствителност към думите и да се разбере емоционалното им въздействие. Учениците осъзнаха, че всяка дума се възприема от отделната личност по различен начин. За даден човек определена дума може да означава шега, а за друг – болезнена обида.

За пръв път „Денят на розовата фланелка“ е проведен в Канада през 2007 година. Поводът е инцидент в едно училище в Канада, провинция Нова Скотия. При откриването на учебната година група по-големи ученици се подиграват и тормозят деветокласник, че е дошъл в училище, облечен с розово поло, докарвайки го до плач. На следващия ден двама негови съученици купуват и развадат на съучениците си и на други ученици, желаещи да се включат, 50 розови тениски в подкрепа на тормозения техен съученик. Тази инициатива бързо става популярна сред учениците от други училища и държави. Днес хиляди училища в цял свят отбелязват Деня на розовата фланелка като израз на неприемане на тормоза, но и на стереотипите, свързани с пола. Розовото е само цвят и не е доказателство за мъжественост или женственост, затова именно носенето на розово в този ден е израз на позицията „НЕ на тормоза и на стереотипите, които го предизвикват”. В България Денят на розовата фланелка се отбелязва за шеста поредна година.

 

Постоянен линк към тази тема: https://botev-kardzhali.com/%d0%b1%d0%be%d1%82%d0%b5%d0%b2%d1%86%d0%b8-%d0%be%d1%82%d0%b1%d0%b5%d0%bb%d1%8f%d0%b7%d0%b0%d1%85%d0%b0-%d0%b4%d0%b5%d0%bd%d1%8f-%d0%bd%d0%b0-%d1%80%d0%be%d0%b7%d0%be%d0%b2%d0%b0%d1%82%d0%b0-%d1%84/