Ботевци отбелязват с флашмоб деня на Европа

В Езикова гимназия „Христо Ботев“ на 9. май, с предаване от училищното радио Марияна Лозева от Ученическия съвет запозна учениците със значението на Деня на Европа – исторически събития и символи на Европейския съюз. След това в гимназията прозвуча химна на Европа „Ода на радостта“ и учениците от осми и единадесети клас се подредиха в кръг, символизиращ единството в многообразието, около знамето на Европейския съюз и знамето на Република България. 

Денят на Европа, честван на 9 май всяка година, е посветен на мира и единството. На тази дата през 1950 г. в Париж е направена първата стъпка към създаването на Европейския съюз. Тогава френският министър на външните работи Робер Шуман прочита пред международната преса декларация, в която се призовават Франция, Германия и други европейски страни да обединят производството си на въглища и стомана като „първа стъпка към европейска федерация“. Той предлага да бъде създадена наднационална европейска институция, която да управлява въгледобивната и стоманодобивната индустрия. На срещата на лидерите на ЕС в Милано през 1985 г. е взето решение 9. май да се чества като „Ден на Европа“. От тогава до днес 9. май символизира стремежа към единство, мир и просперитет в Европа. Денят на Европа е повод за празнични изяви в много европейски държави.

2022г. е обявена за Европейска година на младежта и насочва вниманието им към гласа на гражданите, с призив за обединение в решаване на предизвикателствата, пред които сме изправени, за да изградим по-добро бъдеще за Европа, която носи ползи за всички. 

Мотото на ЕС „Единство в многообразието“ се използва от 2000 г. То изразява идеята, че европейците са се обединили в съюз, за да работят за мир и просперитет, като в същото време се обогатяват духовно от множеството различни култури, традиции и езици на континента. Всяка страна, избрала демократично да се присъедини към Европейския съюз, подкрепя неговите основни ценности – мир и солидарност. Тези ценности намират израз в икономическо и социално развитие с екологични и регионални измерения, които гарантират достоен жизнен стандарт на всички граждани. Днешната амбиция е: да се изгради Европа, уважаваща свободата и идентичността на всички нейни граждани. Само чрез обединяване на нейните народи Европа би могла да вземе в ръце съдбините си и да играе положителна роля в света.  В България Денят на Европа е обявен за отбелязване с Постановление 54 на Министерския съвет от 29 март 2005 г.

Честит празник!

Постоянен линк към тази тема: https://botev-kardzhali.com/%d0%b1%d0%be%d1%82%d0%b5%d0%b2%d1%86%d0%b8-%d0%be%d1%82%d0%b1%d0%b5%d0%bb%d1%8f%d0%b7%d0%b2%d0%b0%d1%82-%d1%81-%d1%84%d0%bb%d0%b0%d1%88%d0%bc%d0%be%d0%b1-%d0%b4%d0%b5%d0%bd%d1%8f-%d0%bd%d0%b0-%d0%b5/