Ботевци почетоха на колене паметта на своя патрон

Когато се ражда поет,
небето разтваря
вратата си стара
и Бог коленичи на прага смирено –
защото се ражда нова Вселена
когато се ражда поет.

 

 

 

         В 9.00 часа на 01. юни, в двора на Езикова гимназия „Христо Ботев“, фанфарна музика, гвардейци и знаменосци сложиха началото на тържественото честване на подвига на Христо Ботев и загиналите за свободата на България. Пред гранитния паметник на великия поет и революционер се събраха ученици и учители, за да засвидетелстват своето уважение към делото на героя, който посвещава цялото свое съществуване, своята младост, своята сила и своята смърт в името на идеала, в името на майка България! Неговите потомци днес показаха, че не са забравили саможертвата му. Поднесоха венец пред неговия монумент и в минута мълчание почетоха делото и саможертвата му.

 

         Осмокласници бяха подготвили рецитал, в който звучаха пламенните слова на героя, както и поезия за него. Думите им развълнуваха всички и сякаш разпалиха още по-силно чувството на патриотизъм сред присъстващите.

Бяха прочетени и творбите на  наградените в националния конкурс „ Живеем в земята на Ботев“ – Никол Славова от 8.клас с първо място за есе и Теодора Вълчева  от  9. клас с второ място за стихотворение. Техните думи доказаха, че младите хора днес носят в себе си вяра, любов и преклонение пред Отечеството, а творбите им са израз на признателност за несломимия ботевски дух.

Постоянен линк към тази тема: https://botev-kardzhali.com/%d0%b1%d0%be%d1%82%d0%b5%d0%b2%d1%86%d0%b8-%d0%bf%d0%be%d1%87%d0%b5%d1%82%d0%be%d1%85%d0%b0-%d0%bd%d0%b0-%d0%ba%d0%be%d0%bb%d0%b5%d0%bd%d0%b5-%d0%bf%d0%b0%d0%bc%d0%b5%d1%82%d1%82%d0%b0-%d0%bd%d0%b0/