Ботевци програмираха успеха си

По време на Европейската седмица на програмирането  30 ученици от  Езикова гимназия „Христо Ботев“  влязоха в света на програмирането по забавен и нетрадиционен начин. Представители на младежкото звено към Фондация „4.0“ и служители на развойния център на SAP в София     показаха на  Ботевци колко забавно може да бъде програмирането и  какви са кариерните възможности, свързани с него. Срещата  включваше презентация на професиите, свързани с програмирането, както и игра – практическо занимание по програмиране.

В област Кърджали  Езиковата гимназия бе  единствената  одобрена организация  след проведен конкурс в рамките на инициативата „Запознайте се и програмирайте успеха“.     Основна цел на програмата е да   надгражда постигнатите резултати от проектите, реализирани по места в рамките на програма „Знания за успеха“ в областта на STEM обучението и предоставянето на възможности за кариерно ориентиране и развитие.

Инициативата е насочена към ученици   в отговор на предизвикателствата към тях: разбиране на дисциплините, свързани с информатика и ИТ; практическо онагледяване на преподавания материал по информатика и ИТ; мотивация за изучаване на информатика и ИТ; очаквания на пазара на труда, свързани с дигиталните компетенции.

Освен представяне на програмирането по нетрадиционен начин, инициативата има за цел да вдъхнови интереса на учениците към програмирането и да ги подпомогне в избора им на кариера. В края на срещите учениците   получиха сертификати за участие, а най- добрите програмисти Антоан Русев и  Валентина  Тодорова  от 10 Н2  спечелиха индивидуални награди.

 

 

Постоянен линк към тази тема: https://botev-kardzhali.com/%d0%b1%d0%be%d1%82%d0%b5%d0%b2%d1%86%d0%b8-%d0%bf%d1%80%d0%be%d0%b3%d1%80%d0%b0%d0%bc%d0%b8%d1%80%d0%b0%d1%85%d0%b0-%d1%83%d1%81%d0%bf%d0%b5%d1%85%d0%b0-%d1%81%d0%b8/