Ботевци съхраняват националната ни историческа памет с достойнство и талант

Picture 237_Istoria

Теодора Семерджиева  от ГПЧЕ „Христо Ботев“ с национална награда по история

 

Когато се говори за качество на образованието, трябва да се дават и примери, които красноречиво да доказват, че в училището гори пламъкът на познанието.

Дни след първия учебен звънец, младите историци от ГПЧЕ „Христо Ботев“ взеха участие в  Национална ученическа конференция “75 години от подписването на Крайовския договор и 70 години от края на Втората световна война”. В Добрич се събраха над 70 ученици и 33 учители от различни населени места като Кърджали, Пловдив, Варна, Русе, Сливен, Добрич, Силистра и други. Организатори на престижния форум бяха Регионалният инспекторат по образование и Хуманитарна гимназия “Св. Св. Кирил и Методий”, в партньорство с Международния колеж и Регионалния исторически музей.

Ученическите доклади, есета, презентации бяха оценявани от жури, в чийто състав бяха проф. д-р Антонина Кузманова, Радостина Николова – Главен експерт по История и цивилизация към МОН, проф.д-р Димитрина Каменова, представители на РИО на МОН, преподаватели по история от Хуманитарната гимназия – Добрич, специалисти по компютърни технологии. Интерес предизвикаха разработките и творбите на множество участници, но бяха отличени само 24 ученици.

Теодора Семерджиева, ученичка от 12. Клас в ГПЧЕ „Христо Ботев“ завоюва първо място с есето си „Санитарят от девета рота“ . Тя сподели, че причината да напише есето си и да участва във конкурса е интересът й към историята, работата в клуб „Млад историк“ към Гимназията и възхищението към подвига на прадядо й, участвал и  загинал във Втората световна война. Теодора изрази и своята благодарност към преподавателите по история и цивилизация в училището, които с неуморния си труд и ентусиазъм са добър пример за младите хора. Благодарения на тях у учениците се създава чувство за национална гордост и уважение към родовата и историческа памет.

Журито, оценяващо есетата, презентациите и докладите, с интерес изслуша всички участници, но есето на Теодора Семерджиева, с учител госпожа Станка Вълова, ги пленява със силата на думите, които оставят безмълвни както тях, така и зрителите в залата. За учителите и учениците има и още една безценна награда – аплодисментите и  просълзените от вълнение погледи.

Талантът на младите историци от ГПЧЕ „Христо Ботев“ град Кърджали и силата на словото оставиха за дълго спомен от приключилата в Добрич Национална ученическа конференция, посветена на 70-годишнината от края на Втората световна война.

Постоянен линк към тази тема: https://botev-kardzhali.com/%d0%b1%d0%be%d1%82%d0%b5%d0%b2%d1%86%d0%b8-%d1%81%d1%8a%d1%85%d1%80%d0%b0%d0%bd%d1%8f%d0%b2%d0%b0%d1%82-%d0%bd%d0%b0%d1%86%d0%b8%d0%be%d0%bd%d0%b0%d0%bb%d0%bd%d0%b0%d1%82%d0%b0-%d0%bd%d0%b8-%d0%b8/