Ботевци с награди по физика

Ученици от ЕГ „Христо Ботев“ печелят престижни награди в Националното есенно състезание по физика

Гюрхан Азиз получи грамота и завоюва престижната II награда в своята възрастова група – 11 клас. Атанас Митрев получи грамота и III награда в група 10 клас, а Борислав Димитров получи грамота за достойно представяне във възрастова група – 10 клас. Домакин на престижното национално състезание по физика, което се проведе от 17 до 19 ноември, беше град Копривщица, а учениците от ЕГ “Христо Ботев“ участват за първи път.

Мотивирани от преподавателя си Катя Славова, учениците Гюрхан Азиз от 11 клас, Атанас Митрев и Борислав Димитров от 10 клас премериха сили с 278 състезатели от математически гимназии от цялата страна.

Нашите момчета се представиха достойно и получиха удовлетворение и признание за положения упорит труд. Те се състезаваха в шест възрастови групи и за 4 часа решаваха по три задачи като демонстрираха знания и умения в изключително конкурентна среда с най-добрите състезатели от природоматематическите гимназии от цялата страна.

В своите биографии ботевци имат записани редица постижения от международни и национални състезания и олимпиади. Атанас Митрев, възпитаник на Бончо Бонев от АО „Славей Златев“ – Кърджали, е носител на един златен медал от Национална олимпиада по астрономия и  два бронзови медала от Международните олимпиади по астрономия, проведени през 2022 година в Италия и  през 2023 година в Китай. Гюрхан Азис се класира на четвърто място на Националната олимпиада по физика за 2022 година, а Борислав Димитров е бронзов медалист в състезателната група-10 клас от математическия турнир „Перперикон“ за 2023 година.

Няма съмнение, че учениците ни ще продължат да усвояват фундаментални физични знания, да постигат високи резултати и да защитават достойно мястото на ЕГ „Христо Ботев“ сред най-добрите  училища в страната, които подготвят успешни млади хора както в областта на хуманитарните, така и в природоматематическите учебни дисциплини.

Ръководството на Гимназията изказва своята благодарност за постиженията на учениците и техния учител  и им пожелава покоряването на нови върхове.

Постоянен линк към тази тема: https://botev-kardzhali.com/%d0%b1%d0%be%d1%82%d0%b5%d0%b2%d1%86%d0%b8-%d1%81-%d0%bd%d0%b0%d0%b3%d1%80%d0%b0%d0%b4%d0%b8-%d0%bf%d0%be-%d1%84%d0%b8%d0%b7%d0%b8%d0%ba%d0%b0/