Ботевци тържествено отбелязват 175 години от рождението на Христо Ботев

Тържествено поднасяне на венци, изпълнение на „Ботевия марш“ от фанфарния оркестър на училището, поетически рецитал и изложба бяха само част от проявите, посветени на годишнината от рождението на Христо Ботев – патрон на Гимназията и една от най-бележитите фигури на българската революционна дейност, литература и публицистика.

Честването на годишнината започна с маратон от открити бинарни уроци по инициатива на учителите по български език и литература и история и цивилизация с ученици от випуск VIII, IX, X клас. Ботевци научиха малко известни факти за великия поет и революционер и чуха творби на бивши възпитаници на Гимназията, лауреати от Националния литературен конкурс „Живеем в земята на Ботев“.

По повод годишнината във фоайето на училището бе подготвен и специален кът и изложба с материали, представящи живота и творчеството на именития поет. За изложбата се погрижиха учениците от клубовете по проект „Занимания по интереси“. Историците от „Изследвай и твори“, с ръководител Диана Георгиева и клубът „За да има утре“, с ръководител Роза Димитрова и със съдействието на Ширин Хаджиева, учител по история и цивилизация, подредиха богата експозиция от снимков и документален материал.

В 12:30ч. гвардейският отряд се подреди в почетен шпалир и изпълни церемония по поднасяне на венец. Фанфарният оркестър, с ръководител Мария Митрева, изсвири „Ботевия марш“, а ученици от IX клас представиха поетически рецитал.

В словото си госпожа Даниела Павлова – директор на Гимназията, сподели вълнението си от днешния празничен ден и заяви, че всички ботевци доказват с постиженията си, че са достойни наследници на великия българин.

Събитието бе уважено от госпожа Мария Кирекчиева от Областна администрация – Кърджали, инж. Катя Митовска – заместник-кмет на община Кърджали, госпожа Емине Вели – експерт в Отдел „Образование“ в община Кърджали, експертите от Регионално управление на образованието – госпожа Даниела Апостолова и госпожа Йоана Ташева. Венци в знак на признателност поднесоха възпитаници на Гимназията, Областна Администрация, Община Кърджали и други обществени организации.

Днес, толкова години след рождението на този вечен герой, продължаваме да носим неговия пламък – на любовта към отечеството, на надеждата за по-добър свят, на гордостта към славната история, спомените, свободата. Но този огън вече не изгаря, а само стопля и осветява пътя на паметта през вековете.

На Богоявление честваме Ботевото рождение!

Честит празник!

Цялото тържество – гледайте тук!

Галерия

Постоянен линк към тази тема: https://botev-kardzhali.com/%d0%b1%d0%be%d1%82%d0%b5%d0%b2%d1%86%d0%b8-%d1%82%d1%8a%d1%80%d0%b6%d0%b5%d1%81%d1%82%d0%b2%d0%b5%d0%bd%d0%be-%d0%be%d1%82%d0%b1%d0%b5%d0%bb%d1%8f%d0%b7%d0%b2%d0%b0%d1%82-175-%d0%b3%d0%be%d0%b4%d0%b8/