БОТЕВЦИ ЧЕСТВАТ 173-ГОДИШНИНАТА ОТ РОЖДЕНИЕТО НА ХРИСТО БОТЕВ

На Богоявление ученици и учители от Езиковата гимназия отбелязват рождението на  великия поет и революционер

Инициативата е част от 100-те дейности, включени в програмата, посветена на 100-годишнината на Гимназия „Христо Ботев“ град Кърджали

Спазвайки традицията, учениците и учителите от Езиковата гимназия „Христо Ботев“ отбелязват 173-годишнината от рождението на Христо Ботев, призван да бъде български учител, поет, публицист и революционер и с делото си да се превърне във въплъщение на българската съвест, учител по свобода и вместилище на непоколебимия български дух.

Независимо от дистанцията на времето Ботев сочи посоката, която ние, неговите потомци, трябва да следваме, за да бъдем достойни хора  и днес повече от всякога е необходимо да се вслушаме отново в неговите думи и да осмислим  посланията му!

Сто седемдесет и три години! Сега времето е друго. Ние, самите, сме други… Сякаш потънали в безвремие, мислим само за дребното си съществуване, живеем „ден за ден”, стремим се да имаме  колкото се може повече и забравяме, че по-важното е да бъдем!

За да отбележат рождението на великия български гений представители на Ученическия съвет, гвардейци и учители участваха в церемония по поднасяне на венец пред паметника на великия българин в двора на Гимназията.

Със специално подготвен поетически рецитал, възпитаниците от випуск 10 клас отбелязаха годишнината. В сайта на Езиковата гимназия „Христо Ботев“ десетокласниците Елица Караусева, Елина Младенова, Дилек Алиева, Ива Невелинова, Даная Римпопова, Емилиян Боев, Илияна Трингова, Теодора Янгьозова, Мустафа Идриз и Ивана Колева  организирани и подпомагани от своите учители Диана Георгиева, Нели Яръмбойкова, Надежда Каргьозова  и ръководителя на училищния радио клуб Христо Момчев изнесоха онлайн рецитал. Словата на великия български поет изпълниха Интернет пространството и вдъхновиха младите хора да изкажат своето отношение към делото и подвига  му.

За днешния ден часовете по история и цивилизации също бяха  посветени на годишнината от рождението на Христо Ботев. С онлайн урок по родолюбие,  и авторски есета, презентации, реферати и стихотворения учениците  от 10 и 11.  клас  заедно с  госпожа Ширин Хаджиева, учител по история,  почетоха живота и делото на великия българин. На онлайн уроците присъства и госпожа Даниела Павлова – директор на Езиковата гимназия „Христо Ботев“, която поздрави учениците за креативността и таланта и пожела нови творчески успехи на младите ботевци.

Днешният празничен ден бе озарен от историческата виртуална разходка и поетическия талант на учениците, с което за пореден път доказаха, че са достойни Ботеви потомци.

Постоянен линк към тази тема: https://botev-kardzhali.com/%d0%b1%d0%be%d1%82%d0%b5%d0%b2%d1%86%d0%b8-%d1%87%d0%b5%d1%81%d1%82%d0%b2%d0%b0%d1%82-173-%d0%b3%d0%be%d0%b4%d0%b8%d1%88%d0%bd%d0%b8%d0%bd%d0%b0%d1%82%d0%b0-%d0%be%d1%82-%d1%80%d0%be%d0%b6%d0%b4%d0%b5/