Ботевци четат и подаряват книги в Деня на четенето – 17. Ноември

„Инициативите, посветени на Деня на четенето са разнообразни и полезни.“ – това е мнението на над 150 ученици, включили се в различните дейности за отбелязването на Деня на четенето в ЕГ „Христо Ботев – Кърджали.

Ученици от осми до дванадесети клас се включиха активно в инициативите и за пореден път доказаха, че чета и ценят книгите като източник на знания, мъдрост и богатство.

Учениците от VIIIД и госпожа Нешка Мечтанова посетиха третокласниците от ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“ и организираха приказен маратон на четенето. „Сливи за смет”, „Отровната баница”, „Магаре и кон” бяха заглавията на приказките, които пренесоха малки и големи в света на словото и народната мъдрост. Приказните герои оживяха и разкриха своите послания към по-малките деца. Всеки ученик от  III А клас  представи своя любима книжка и прочете откъс от нея.

Учениците от 8 А,Б,В,Г клас представиха под формата на литературно четене с вмъкнати елементи на драматизация главата „Представлението“ от романа „Под игото“ на Иван Вазов. Тъй като темата  е „Театърът в литературата“, всяка паралелка имаше като задача да прочете по нетрадиционен начин познатия им текст.

Преди това  група ученици, изгледали постановката „Тайната вечеря на Дякона Левски“ от Стефан Цанев, разказаха кое от видяното на сцената е представило по различен от създадената представа от литературната творба начин. Епохата, отразена в двете творби, обхваща периода преди Освобождението.  От главата „Представлението“ всички  осмокласници осъзнаха колко емоционално тогавашната публика приема видяното на сцената и как не успява да разграничи реалност от фикция. В края на този различен час по литература, проведен от госпожа Маргарита Маргаритова, учениците пожелаха това да се превърне в традиция. На инициативата присъстваха и Маргарита Русева и Таня Маровска, които бяха приятно изненадани от това, което техните бивши и настоящи възпитаници демонстрираха като знания и умения.

Деветокласниците и госпожа Николина Мавродиева организираха акция по събиране на книги, които ще бъдат дарени на библиотеката на Народно читалище „Родопски фар“ – Кърджали. Инициативата им е провокирана от дарителската кампания за обогатяване на библиотечния фонд на малките читалища. Така, с дарените книги, младежите ще дадат възможност на повече читатели да имат възможността да четат не само в деня на четенето, а и през цялата година.

Ученици от випуск Х клас организираха акция „Подари любима книга на дете и продължи нататък“. Всяка от над 70 прочетени и дарени любими книги беше с написано лично послание към бъдещите читатели. Учениците от 10А и 10 Д клас бяха най-активни в благотворителната инициатива, подкрепени от своя учител Надежда Карагьозова. „Златна приказна колекция на „Дисни“, поредицата книги „Смехотворни детски романи“, трилогията на Рик Риъдър, колекция от детски книги на издателство „Пан“, сред които бяха популярните  заглавия „Алиса“, „Замръзналото кралство“, „Пипи Дългото чорапче“, „Стас и Нели“,  „Старогръцки митове и легенди“ и други интересни заглавия зарадваха децата и учителите  от „Дневния център“ в квартал „Гледка“. Те обещаха да прочетат книгите и да се срещнат отново с ботевци, за да разкажат коя най-много им е харесала.

Учениците от 11. и 12. клас четоха фрагменти от различни творби и заедно с учителите Нели Яръмбойкова, Емилия Владева и Станислава Иванова проведоха тематични дискусии в часовете по литература. Група ученици, ръководени от учителя Магдалина Маринова посетиха децата от „Дома за деца, лишени от родителски  грижи“ в квартал „Студен кладенец“ четоха на малчуганите книжки с приказки и така превърнаха времето, прекарано заедно, в празник.

 Изводът е, че връщането към книгите като източник на знания и мъдрост е повече от необходимо. Факт е, че младежите живеят във време на технологичен бум, но те не престават да четат и да се образоват. Похвално е и активното им участие в подобни инициативи, организирани от Фондация „Четене“ и Сдружение „Книги и четене“, които помагат на младите хора да осмислят по-пълноценно свободното си време.

Постоянен линк към тази тема: https://botev-kardzhali.com/%d0%b1%d0%be%d1%82%d0%b5%d0%b2%d1%86%d0%b8-%d1%87%d0%b5%d1%82%d0%b0%d1%82-%d0%b8-%d0%bf%d0%be%d0%b4%d0%b0%d1%80%d1%8f%d0%b2%d0%b0%d1%82-%d0%ba%d0%bd%d0%b8%d0%b3%d0%b8-%d0%b2-%d0%b4%d0%b5%d0%bd%d1%8f/