Бъдещите държавници и политици – от ГПЧЕ „Христо Ботев“, гр.Кърджали

IMG_0629ГПЧЕ „Христо Ботев“ пише най-новата история в областта на Гражданското образование и формиране на будно младо общество, свързано с базисните демократични ценности и патриотична гордост.

Гвардейският отряд в шпалир и фанфарният състав към училището посрещнаха вицепредзидента Маргарита Попова, по чиято инициатива ще се провеждат часовете по демокрация и право, организират в рамките на двустранното сътрудничество между  Германската фондация за международно правно сътрудничество (ИРЦ) и са развити на основата на часовете по правознание на провинция Северен Рейн – Вестфалия.

В присъствието на областния управител Илия Илиев, кмета Хасан Азис и доц. Улрике Шулц от университета в Хаген, г-жа Попова откри часовете с думите  „Запознах се с историята на вашето училище и виждам, че това е място, не само огнище за просвета и родолюбие, а място, в което хората се обичат и имат потребност един от друг и имат стремежи, мечти и амбиции да участват в голямата политика”.
Тя се обърна към учениците и каза, че в училището има невероятен учителски колектив, изграден от педагози, които са сплотени, амбициозни и знаещи какво искат от децата. Първите стъпки по опознаване на демокрацията се правят в училище. IMG_0692Демокрацията – това означава един приличен човешки живот със свобода в мечтите и с обич и уважение помежду ни.

Директорът на Езиковата гимназия Йорданка Чавдарова подчерта, че в училището работят десет отлични преподаватели по немски. Като част от проектната политика на училището е осъщественa инициативата „Ние, Републиката“, даваща основите на гражданското образование, демокрацията, правата на човека и доброто управление

Доц. Улрике Шулц също поздрави учениците и преподавателите. Тя сподели, че Германия трябва да обръща повече внимание на България. В този смисъл тя се чувства като допълнителен посланик на страната си. Впечатлена съм от историята и хората на Кърджали, както и програмата, подготвена от осмокласниците, каза още Улрике Шулц. Часовете ще се провеждата от 11.04. до 14.04. с учениците от 10 и 11 клас, а темите, по които ще се дискутират са от широк правен диапазон.

 

Снимки от събитието

Постоянен линк към тази тема: https://botev-kardzhali.com/%d0%b1%d1%8a%d0%b4%d0%b5%d1%89%d0%b8%d1%82%d0%b5-%d0%b4%d1%8a%d1%80%d0%b6%d0%b0%d0%b2%d0%bd%d0%b8%d1%86%d0%b8-%d0%b8-%d0%bf%d0%be%d0%bb%d0%b8%d1%82%d0%b8%d1%86%d0%b8-%d0%b3/