Великден по немски в Езикова гимназия „Христо Ботев“

За поредна година осмокласниците с профил немски език се запознаха с традициите на католическия Великден в Германия. Конкретната дата се променя ежегодно и се определя според Григорианския календар, като тази година е една седмица преди православния Великден.

Всяка немска провинция отбелязва празника различно, но има и типични неща, които са характерни за цялата страна. Навсякъде се декорира с пролетни цветя и клонки, създават се традиционни великденски дървета (Оstereierbaum), приготвят се типични печива във формата на заек или агънце.

Разпети петък (Karfreitag) се нарича още тих празник (stiller Feiertag) и тогава провеждането на  развлекателни събития е забранено. На следващия ден, на Велика събота (Karsamstag), хората се отдават на молитви, a вечерта палят у дома великденски свещи, които символизират изгарянето на всички негативни чувства. В неделя сутрин (Ostersonntag), на Възкресение Христово, цялото семейство се събира на закуска, след което децата отиват да търсят из целия дом скрити цветни яйца, сладкиши и шоколадови лакомства, вярвайки, че Великденският заек (der Оsterhase) им е оставил подаръци. Много хора посещават великденска служба, последвана от традиционен обяд с агнешко, картофи и пресни зеленчуци.

В часовете по странознание (Landeskunde) учениците с много желание и старание пренесоха атмосферата на свещения празник Великден (Ostern) в нашата гимназия. Те изготвиха постери, писма и картички. Боядисаха яйца, гледаха презентация и участваха в забавна викторина. Показаха своя талант, като пяха великденски песни, а най-накрая се разиграха традиционните игри, характерни за празника – Eierlauf, Faules Ei и Ostereiersuche. Тази година освен яйце, всеки трябваше да намери и писмо с послание на немски език, адресирано до него, което направи играта още по-увлекателна. В отбелязването на празника участие взе и Юлия Мантик – доброволка в училището по програма „Културвайт“.

С голям ентусиазъм и много смях всички се надпреварваха, за да спечелят сладките награди, а времето мина неусетно. Така по забавен начин учениците не само се докоснаха до немската култура и традиционни обичаи, но и показаха своите умения и усвоени знания по изучавания чужд език.

Frohe Ostern!

Честит Великден!

Постоянен линк към тази тема: https://botev-kardzhali.com/%d0%b2%d0%b5%d0%bb%d0%b8%d0%ba%d0%b4%d0%b5%d0%bd-%d0%bf%d0%be-%d0%bd%d0%b5%d0%bc%d1%81%d0%ba%d0%b8-%d0%b2-%d0%b5%d0%b7%d0%b8%d0%ba%d0%be%d0%b2%d0%b0-%d0%b3%d0%b8%d0%bc%d0%bd%d0%b0%d0%b7%d0%b8%d1%8f/