Вицепрезидентът Маргарита Попова награди туристическия отряд на ГПЧЕ “Христо Ботев”

07062015Да възпитаваш и култивираш патриотични ценности и национална гордост във времена, когато моралът на подрастващите подлежи на критика е сериозна изпитание. Но не и за историците от ГПЧЕ „Христо Ботев” Станка Вълова и Диана Георгиева и техните ученици, които спечелиха първо място в прегледа на маршовата и патриотична песен на 30-я юбилеен поход „По стъпките на четата на Таньо Войвода”. Ботевци получиха и грамота за съхраняване на Националния дух и достойнство, връчена лично от вицепрезидента на Република България Маргарита Попова, под чиито патронаж се проведе събитието.

Началото на похода бе поставено на брега на Дунав, при с. Пожарево и завърши на лобното място на Таньо Войвода в подножието на Керчан баир. В Националния форум се включиха над 540 ученици от 20 населени места. Учениците от кърджалийската езикова гимназия участваха в похода след специална покана от страна на организаторите – Културно просветно дружество „Родно Лудогорие”. Ежегодно възпитаници на училището участват с есета, исторически разработки и презентации в двата конкурса, организирани от дружеството и МОН – „По стъпките на четата на Таньо войвода” и „По пътя на Бедреддин” и винаги печелят призови места. Получените от тях в рамките на тазгодишната инициатива отличия са признание за тяхната работа и за ентусиазма и мотивацията им да работят по значими исторически теми и проблеми.

За четата на Таньо Войвода се знае малко. През 1876 година, шест часа преди Ботевата чета да стъпи на Козлодуйския бряг, двадесет и осем четници, предвождани от войводата Таньо Стоянов , родом от Сливен, преминават Дунава и стъпват на българска земя. Това е втората чета на българската емиграция в Румъния, създадена по идея на Христо Ботев. Бойният път на четата продължава 11 дни. След три сражения войводата Таньо Стоянов загива на Керчан баир край село Априлово и след неговата гибел четата е разбита. За 4 дни отрядът на ГПЧЕ „Христо Ботев” премина по бойния път на четата през Елията, Лудогорието и Поломието, като прекоси 28 общини сред които Тутракан, Исперих, Разград, Ветово, Цар Калоян и Попово. Учениците споделиха, че връщането към миналото и последвалата среща с настоящето е било невероятно изживяване за тях. Впечатлили са се от възстановката на миналите събития, срещата с хората от различни населени места, спонтанното им включване в похода и споделената гордост, че са част от последователите на четата. По време на похода участниците получиха открит урок по родолюбие, който допълва знанията им от учебниците по история с живото съпреживяване на миналото, на героизма и саможертвата в името на Родината.

Постоянен линк към тази тема: https://botev-kardzhali.com/%d0%b2%d0%b8%d1%86%d0%b5%d0%bf%d1%80%d0%b5%d0%b7%d0%b8%d0%b4%d0%b5%d0%bd%d1%82%d1%8a%d1%82-%d0%bc%d0%b0%d1%80%d0%b3%d0%b0%d1%80%d0%b8%d1%82%d0%b0-%d0%bf%d0%be%d0%bf%d0%be%d0%b2%d0%b0-%d0%bd%d0%b0/