Време за Фашинг

Ученици и учители от ЕГ „Христо Ботев“ празнуват идването на „петия сезон“

Всяка година, с края на зимата, заедно с очакването на пролетта, идва „петият годишен сезон“ – времето  на карнавалните игри. Това е онзи период, в който природата се пробужда за нов живот, отърсва се от тъмата и студа, а човекът гони злите сили от домовете си. Една езическа традиция, възприета и съхранена от християните е популярна и до днес. Пъстри маски и костюми, факелни шествия, песни, танци и невъобразим шум, ознаменуват началото на новия кръговрат на живота. Прочути са карнавалите във Венеция, Рио де Жанейро, Кьолн и разбира се, карнавалът на осмокласниците от немските паралелки на ЕГ „Христо Ботев“.

Празникът в ЕГ Христо Ботев също започна седмици по–рано, когато под ръководството на г–жа Анна Димитрова – преподавател по Странознание и Понятия на немски език –  осмокласниците нарисуваха декорацията на залата. Цветна, пролетна, пъстра и препълнена се оказа актовата зала на Гимназията. Специални гости на карнавала бяха     г-жа Даниела Павлова – директор на училището, и преподавателите по немски език Радка Попгеоргиева, Райна Запрянова, Ваня Костова и Савина Русева.

Темата “Циркът на животните“ се оказа много подходяща и залата се изпълни с весели калинки, котки, панди, маймунки и дори лъв!

Гатанки, игри и танци, всички с награди за победителите, както и грамоти за най–добър и оригинален костюм, допринесоха за доброто настроение на участници и гости. Отговорната задача да изберат победител сред костюмите се падна на Принца и Принцесата, в лицето на Окан Мехмед  от 8Д клас  и Риана Милчева от 8Г клас. Учениците научиха и много любопитни факти, свързани с историята и традициите за празника, който става популярен в Германия от началото на 19. век. Стартът на карнавала се дава на 11.11. , в 11:11ч, с тържествено шествие в центъра на гр. Кьолн. На него се извършва и смяната на водещата двойка на карнавала – принц и принцеса, избрани с тайно гласуване от членовете на карнавалното обединение. В различните части на Германия празникът е познат под различни имена – Фашинг, Фастнахт, Петият сезон, Карнавал… Кулминацията на карнавалните игри в Германия винаги съвпада с началото на 40-дневните Великденски пости.

Финалните акорди на училищния карнавал накараха и ученици, и учители да се усмихнат и си обещаха догодина да участват отново в прекрасната карнавална седмица. Благодарности за отличната организация на тържеството на преподавателите Анна Димитрова, Несрин Салиф и Мила Георгиева, както и за любезното съдействие на г-н Христо Момчев.

Още снимки

Постоянен линк към тази тема: https://botev-kardzhali.com/%d0%b2%d1%80%d0%b5%d0%bc%d0%b5-%d0%b7%d0%b0-%d1%84%d0%b0%d1%88%d0%b8%d0%bd%d0%b3/