Второ място за Еда Юсеин от ЕГ “Христо Ботев“ на национален конкурс „Химичните технологии около нас“

      С втора награда за ЕГ „Христо Ботев“ – Кърджали приключи Националният конкурс на тема „Химичните технологии около нас 2024“, организиран от Химикотехнологичен и металургичен университет – София, съвместно с центъра за немскоезично обучение и центъра за френскоезично обучение. Конкурсът е предназначен за ученици от XI и XII клас и има за цел да стимулира интересите на младите хора в областта на химията и технологиите чрез креативни проекти и презентации. Над 40 ученици и техните учители гостуваха в ХТМУ и представиха своите иновативни идеи и решения на различни проблеми, свързани с темите за екологията и опазването на околната среда и химичните технологии. Номинираните участниците имаха възможност да защитят своите разработки на български, немски или френски език.

     Дванадесетокласничката Еда Юсеин, възпитаничка на ЕГ “Христо Ботев“, впечатли журито с презентация на тема „Funktionelle Lebensmittel“, представяйки я на немски език. Темата за функционалните храни е интердисциплинарна между физиологията, органичната химия и диететиката и е сравнително ново направление в науката за храненето.

     Мотив за избор на тази тема е значението ѝ за общественото здраве, връзката ѝ със съвременните здравни проблеми, нарастващата ѝ популярност, възможност за иновации в индустрията. Защитавайки презентацията си, Еда демонстрира задълбочени знания по темата и отлично владеене на немски език.

     Постижението на Еда Селяхтин Юсеин в националния конкурс „Химичните технологии около нас“ служи като вдъхновение за нейните връстници и подчертава важността на насърчаването на научната грамотност сред младите хора. Нейната отдаденост и упорит труд са достойни за възхищение и пример за бъдещите поколения.

Поздравления за Еда и успешна реализация!

Постоянен линк към тази тема: https://botev-kardzhali.com/%d0%b2%d1%82%d0%be%d1%80%d0%be-%d0%bc%d1%8f%d1%81%d1%82%d0%be-%d0%b7%d0%b0-%d0%b5%d0%b4%d0%b0-%d1%8e%d1%81%d0%b5%d0%b8%d0%bd-%d0%be%d1%82-%d0%b5%d0%b3-%d1%85%d1%80%d0%b8%d1%81%d1%82%d0%be/