Гвардейците от Кърджали покориха Арена Армеец – София

8Една от живите емблеми на Кърджали се свързва традиционно с ГПЧЕ „Христо Ботев“, град Кърджали. Първият ученически гвардейски отряд в България се ражда спонтанно по идея на директора на Езиковата гимназия  – госпожа Йорданка Чавдарова, и среща пламенната подкрепа на учители, ученици и родители.

Техният летопис натрупа сериозен брой участия в родния  им град, в страната и чужбина. Пътят, извървян от младите гвардейци, е дълъг и изпълнен  с много вълнения, усилена работа, разучаване на сложна хореография, дисциплина и патриотично възпитание. Кърджалийската общественост винаги с нетърпение очаква техните изпълнения, които превръщат градските празници в тържество на родолюбието, младежкия ентусиазъм  и силата на българския дух. Заслуга за популярността на отряда имат и неговите ръководители – Димитър и Елена Кондикови, които неуморно подготвят репертоара със запомнящи се оригинални хореографски решения и музикален съпровод.

За първи път, по покана на ръководството на Езиковата гимназия, Националната гвардейска част на Република България напусна своето поделение и гостува на отряда, за да  представи  своите умения в строевата подготовка и ритуалите. Това още повече окуражи и ентусиазира всички, съпричастни към идеята за развитието на ученическия  гвардейски отряд. Признание за усилията на гимназистите са многобройните им участия на различни събития и празници в страната. След участията си с Националната гвардейска част в Народния театър „Иван Вазов” през 2012 г. и в зала 1 на НДК през 2015 г., Първият ученически гвардейски отряд се изкачи с още едно стъпало нагоре.

6В чест на Деня на храбростта и празника на Българската армия – 6 май – Гергьовден, на музикалния парад в зала „Арена Армеец”, на който участваха гвардейски части и военни духови оркестри от Европа и света, най-скъпи гости  бяха и възпитаниците на Първия ученически гвардейски отряд от град Кърджали. Парадът се проведе под патронажа на президента на Република България и Министъра на отбраната. Участието на младите гвардейци в грандиозния спектакъл в столицата бе осъществено по покана на Ген. Боян Ставрев – командир на Националната гвардейска част, със съдействието на Денислава Ангелова – Баронеса Плевенска и кмета на  град Кърджали – инж.Хасан Азис. Това бе поредното голямо признание за упорития труд, който полагат момчетата и момичетата от отряда, наравно с техните ръководители, както и за безрезервната подкрепа, оказвана им от страна на целия учителски колектив на гимназията.

Още в самото начало, на генералната репетиция, интересът към кърджалийци бе много голям. Телевизионни екипи от Канал 1,  БТВ, Нова ТВ, Канал 3 и други национални медии интервюираха директорката на ГПЧЕ „Христо Ботев“, ръководителите на състава и младежите. Началникът на Националната гвардейска част – Ген. Боян Ставрев, поздрави възпитаниците на Езиковата гимназия за военния ред, дисциплината, ентусиазъма и  атрактивните им изпълнения. В  деня на парада, в препълнената зала на „Арена Армеец”, където сред публиката присъстваха и десетки техни родители, приятели и фенове, момчетата и момичетата от отряда изпълниха два танца. IMG_1130Още с излизането си на сцената, стройните редици на младите гвардейци предизвикаха бурни, нестихващи аплодисменти, а Ботевият марш и танцът им с националния трибагреник изправи присъстващите на крака. Техният уникален спектакъл се превърна в запомняща се част от най-големия военен музикален парад за годината. След края на спектакъла те получиха покани за участие през следващата година на същата сцена, както и на военен парад в Германия.

След еуфорията от поредното участие в столицата, с нескрито самочувствие, младежите споделяха, че са покорили най-голямата сцена в България, за което са мечтали години наред. Сега пред тях се разкриват нови хоризонти – повод за предизвикателства и мечти, а за всички нас – вълнуващи моменти, които пълнят очите със сълзи и ни изпълват с гордост.

 

 

4

3 IMG_1287

 

 

 

 

 

 

 

bl_pismo_05052016

 

 

Още снимки от събитието

Постоянен линк към тази тема: https://botev-kardzhali.com/%d0%b3%d0%b2%d0%b0%d1%80%d0%b4%d0%b5%d0%b9%d1%86%d0%b8%d1%82%d0%b5-%d0%ba%d1%8a%d1%80%d0%b4%d0%b6%d0%b0%d0%bb%d0%b8-%d0%bf%d0%be%d0%ba%d0%be%d1%80%d0%b8%d1%85%d0%b0-%d0%b0%d1%80%d0%b5/