ГВАРДЕЙЦИТЕ ОТ ЕЗИКОВАТА ВЗЕХА УЧАСТИЕ В МЛАДЕЖКИЯ ФОРУМ „ДОСТОЙНИ ЗА БЪЛГАРИЯ“

Първият ученически гвардейски отряд при ЕГ „Христо Ботев“ – Кърджали, отбеляза Деня на независимостта с участие в младежкия форум „Достойни за България“, който се проведе в град Пазарджик. Младежите имаха възможността да се докоснат до личности като Христо Стоичков – носител на „Златната топка“, Мариан Бачев – актьор, Ренета Камберова – медалистка по художествена гимнастика, Тодор Попов – кмет на Пазарджик, Александър Иванов – президент  на волейболния клуб „Хебър“, Найден Тодоров- президентът на Българската асоциация на спортните журналисти, Джузепе Де Франческо – почетен консул на Република Италия в Пловдив и други. В проявата се включиха и представители на Националната гвардейска част.

По време на събитието младежите от Първия ученически гвардейски отряд се запознаха с гост-лекторите и им подариха своята книга – „Историческите паметници на Кърджали“, в която са включени кратка история на отряда и снимки от най-запомнящите им се участия през годините. Възхитени от идеята, която следват младите гвардейци, Христо Стоичков и Ренета Камберова разписаха с личен автограф и лично послание по една от книгите за спомен на бъдещите поколения ботеви потомци.

Както се полага на Първите, след срещата с представителите на Национална гвардейска част, капитанът на Първия ученически гвардейски отряд – Любослав Чивилиев, сподели своите мисли и чувства за това какво е да бъдеш гвардеец, като завърши с думите: „За мен гвардейският отряд е нещо много голямо и нещо, което промени живота ми!“

Момчетата и момичетата споделиха, че да носят гвардейската униформа е голяма гордост и чест за тях. А представителите на Националната гвардейска част, които участваха във форума „Достойни за България“, пожелаха на своите последователи винаги да бъдат единни. Сдружение „Младежки гвардейски отряди“, в лицето на своя председател д-р Денислава Ангелова, изказа благодарност към Богдан Паташев – доскорошен посланик на България във Ватикана, че е спомогнал да сбъдне мечтата на младите гвардейци да посетят Папската швейцарска гвардия.

След края на мащабното събитие всички участници посетиха изложбата „Личности и събития в българския спорт“, която гостува в Регионалния исторически музей Пазарджик.

Заместник-председателят на Народното събрание Росица Кирова, председателят на Сдружение „Младежки гвардейски отряди“ д-р Денислава Ангелова, олимпийската медалистка с ансамбъла по художествена гимнастика Ренета Камберова и Диана Александрова –директор на дирекция „Младежки политики“ към Министерство на младежта и спорта откриха официално младежкото пространство в „Градината на света“ в гр. Пазарджик. Представителите на гвардейския отряд при Езиковата гимназия в гр. Кърджали – Любослав Чивилиев, Борис Мухтаров, Наталия Узунова и Валентин Солаков, участваха в засаждането на цветя в най-голямата градина на Балканския полуостров. След официалното откриване госпожа Росица Кирова се запозна с младите ботевци и им пожела бъдещи творчески успехи!

Младежкият форум „Достойни за България“ е основна дейност по проекта на Сдружение „Младежки гвардейски отряди“ – „Младите хора – Бъдещето на България – с неограничени възможности“, който се осъществява с подкрепа на Национална програма за младежта (2021-2025), Тематично направление – „Неформално обучение за придобиване на умения и ключови компетентности“, Министерството на младежта и спорта.

Ръководството на ЕГ „Христо Ботев“ и Първият ученически гвардейски отряд благодарят на Сдружение „Младежки гвардейски отряди“ и д-р Денислава Ангелова за предоставената възможност.

Снимки: личен архив, Милен Торбев и Глория Начева

Постоянен линк към тази тема: https://botev-kardzhali.com/%d0%b3%d0%b2%d0%b0%d1%80%d0%b4%d0%b5%d0%b9%d1%86%d0%b8%d1%82%d0%b5-%d0%be%d1%82-%d0%b5%d0%b7%d0%b8%d0%ba%d0%be%d0%b2%d0%b0%d1%82%d0%b0-%d0%b2%d0%b7%d0%b5%d1%85%d0%b0-%d1%83%d1%87%d0%b0%d1%81%d1%82/