Голямото семейство ГПЧЕ „Христо Ботев“ празнува Деня на Франкофонията – 20 март

IMG_9963За 13-ти  път френскоговорящата общност  в гимназията празнува с песни, поезия и почит към големите имена във френската история

„Да учиш френски език днес е привилегия.“ С тези думи започнаха трескавите приготовления на учениците от паралелките с изучаване на френски език в ГПЧЕ „Христо Ботев“. Те ясно осъзнават възможностите, които им дават широките познания по езика и богатата обща култура, която им отваря вратите към общността на франкофоните в цял свят. Днес  Международната Организация на Франкофонията наброява 55 държави, една от които е България, а ние, сме част от 220-те милиона франкофони, живеещи на всички континенти. Френският език е преподаван в училищата в почти всички страни по света, а нашето училище е единственото в град Кърджали, в което се изучава френски език.

IMG_9966Празникът бе открит от госпожа Маргарита Чобанова, преподавател по френски език в ГПЧЕ „Христо Ботев“ и сподели, че френският език дава възможност на учениците за пълноценно развитие и разцвет на интелекта. Той служи за развитие на личните умения, за качествено и достъпно обучение във Франция, която е на 4-то място в света по прием на чуждестранни студенти. Френският език е 3-ти в света на търговията след английския и китайския.

Официално, френският език е езикът на любовта, на ООН, на Европа, на НАТО, на Олимпийските игри, на Червения кръст, на дипломацията, на модата, на колоезденето, на пощите, на Международното бюро по труда, на изкуството, на гастрономията.

Началото на празника бе поставено от Кристиана Калинова от 8-ми клас, която поздрави присъстващите с  песента „Ако някога забравя“ на ЗАЗ.

Тази година празникът бе посветен на един от най-ярките държавници и политици  на Франция Франсоа Митеран. Димитър Димитров  от Х клас  изготви презентацията, а текстовете бяха представени от неговите съученички Гюнюл, Антония, Цветелина, Ани, Таня, Семай, Надя. Тази година презентацията, посветена на Франсоа Митеран, е по повод 100 години от раждането му, 20 години от смъртта и 35 години от „Големите проекти на Митеран“. Гостите се насладиха на любопитни снимки и информация за превръщането на Лувъра в най-големия музей в света, за изграждане на нова опера за парижани, както и за построяване на Национална библиотека. Думите на Митеран са: „Най-великите държавници са строители.“ По негова идея се реализират мегапроектите: квартал 21 в Париж, най-големият градски парк „Ла вилет“, кварталът на небостъргачите и др. След виртуалната разходка из парижките  забележителности, вдъхновени от държавника Митеран, изпълнението на пиано на Розмари Туаби от IX клас събра аплодисментите на присъстващите.

IMG_9989Кристиана Калинова от 8. клас прочете авторското си стихотворение, посветено на Мария-Антоанета. Впечатлена от известната френска кралица, която е обезглавена по време на Френската революция. Нейна е и репликата към бунтуващите се и гладни хора: „Като нямат хляб, да ядат пасти.“

С музикално изпълнение на деветокласничките Таня и Теди, присъстващите се потопиха в мелодията на песента на Метр Жим. IMG_0009

Финес и стил  това е определението за абитуриентката Криста Колева, която под звуците на френски акордеон прочете заедно с Борислав Крумов от 10 клас поезия от съвременни български автори, за които Франция е повод за поетическо вдъхновение.

Култовото изпълнение за това издание на празника бе организираното  модно ревю и анти ревю, в което се включиха ученици от всички випуски, за да представят подходящи тоалети за официални случаи, за свободното време и за училище.

IMG_0005

 

 

 

 

 

 

 

 

Финалните акорди на любимата Шан-з-Елизе бе заглушени от аплодисментите на публиката, за която днешното издание „Франкофония 2016“ завърши. Изисканият празник приключи с почерпка, подготвена от членовете на клуб Френска кухня, с ръководител Цонка Пашалиева, която няколко години работи с учениците по проект „Успех“, а госпожа Маргарита Чобанова получи признателността на колегията по френски език за идеите, подготовката и провеждането на празниците Франкофония през годините.

Постоянен линк към тази тема: https://botev-kardzhali.com/%d0%b3%d0%be%d0%bb%d1%8f%d0%bc%d0%be%d1%82%d0%be-%d1%81%d0%b5%d0%bc%d0%b5%d0%b9%d1%81%d1%82%d0%b2%d0%be-%d0%b3%d0%bf%d1%87%d0%b5-%d1%85%d1%80%d0%b8%d1%81%d1%82%d0%be-%d0%b1%d0%be%d1%82%d0%b5/