ГПЧЕ „Христо Ботев” с национална грамота за въвеждане на глобално образование

Gramota_Globalno_UchilishteНа 03.12.2015 г. в зала София на ГПЧЕ „Христо Ботев” гр. Кърджали получи официална грамота за участие в конкурса „Глобално училище”, както и покана  за участие в Четвъртата национална конференция с международно участие  „Ролята на глобалното образование за постигане на Целите за устойчиво развитие в училище“. По време на церемонията приветствия отправиха представители на Министерство на образованието и науката, Министерство на външните работи, Дипломатически институт към министъра на външните работи.  Грамотата бе  връчена от председателя на Българската платформа за глобално развитие г-н  Венцислав Кирков. Конкурсът бе насочен към всички училища в България и си поставя за цел да отличи добри практики при въвеждането на глобално образование, както и да насърчи участието на учители и ученици в инициативи, подкрепящи изпълнението на Целите за устойчиво развитие. С конкурса организаторите се стремят да поставят началото за връчване на регулярни награди, които да отличават иновативни и ефективни образователни практики в училищата.

Тази инициатива цели да създаде устойчива мрежа от училища – включени активно във въвеждане на глобални измерения на училищния живот и в рамките на общността, част от която вече е и ГПЧЕ „Христо Ботев”. Инициативата е част от проект, посветен на Европейската година за развитие – 2015 и е насочена към популяризиране на Целите за устойчиво развитие 2015 – 2030 г.  Езиковата гимназия в Кърджали получи и пакет от учебни помагала за въвеждане на темите от глобалното образование в учебния процес, с което се присъедини към световните организации, заявили интерес към темите и продължаващи да инвестират усилия в популяризирането им.

Постоянен линк към тази тема: https://botev-kardzhali.com/%d0%b3%d0%bf%d1%87%d0%b5-%d1%85%d1%80%d0%b8%d1%81%d1%82%d0%be-%d0%b1%d0%be%d1%82%d0%b5%d0%b2-%d1%81-%d0%bd%d0%b0%d1%86%d0%b8%d0%be%d0%bd%d0%b0%d0%bb%d0%bd%d0%b0-%d0%b3%d1%80%d0%b0/