Гражданското образование в действие

24022015„Избори 2015” в Република ГПЧЕ „Христо Ботев”
Вотът на гражданите – Община Ренобия печели, 3 евродепутати на балотаж

На 21.02.2015 г. в новата република ГПЧЕ „Христо Ботев” се проведоха “Избори 2015”, с цел да бъде избрана общината – финалист по пътя за наградата – екскурзия до столицата и посещение на Българския парламент. Това е поредната дейност по проекта по Гражданско образование „Ние, Републиката”, финансиран по програма за НПО в България, по финансов механизъм на ЕИП, по който Езиковата гимназия работи от началото на месец октомври.

Документи за регистрация подадоха 28 общини ( 28 класа) от общо 4 области (випуски 8,9,10 и 11 клас). Всички те са част от новата република ГПЧЕ „Христо Ботев” и трябваше да измислят имe, герб и мото на общината, заедно с това да предложат предизборна платформа, която да изразява тяхното виждане за бъдещето на Републиката, както и промените, който желаят да се случват на суверенната „училищна” територия. Всяка община изработи предизборни постери и плакати. На случаен принцип, благодарение на късмета си, всеки „кмет” изтегли номера на бюлетината, с която ще участват на парламентарните избори, планувани за 21.02.2015г. Изборният номер фигурираше на всеки от плакатите, както и надписа „Купуването и продаването на гласове е престъпление”. За изработката на плакатите „банкерите” на всяка от 28-те общини получиха „държавна субсидия”, за която трябваше да вземат фактура за направени разходи. Учениците – банкери се запознаха на практика с финансови документи и разбраха, какво е значението на Булстат и М. О.Л.

След като подготвиха предизборните плакати и платформата, която да защитават, учениците започнаха агитационна кампания сред своите съученици, включително и тези от 12 клас, както и сред учители и родители. Кметовете на общините, заедно с предизборните си щабове подготвиха предизборен клип, в рамките на 2 мин., който да представят пред своите избиратели. Изборните речи бяха записани и пуснати на мултимедия във фоайето на училището. За стриктното протичане на предизборната агитация следяха „полицаите” от всеки клас, които имаха за задача да спрат покупко-продажбата на гласове.

Така протекла предизборната кампания доведе до деня на изборите – 21 февруари. Учениците – граждани бяха уведомени, че право на глас има и по един от техните родители. Гласуването на „Избори 2015” бе с хартиена бюлетина като „гражданите” трябваше да дадат вота си не само за община, а и преференция за евродепутат от република ГПЧЕ „Христо Ботев”.

Гласуването започна в 08 ч. и продължи 10 часа. ЦИК- „ГПЧЕ „Христо Ботев”, съставен от ученици от 9.10 и11 клас, се само сезира и наложи наказания на три общини, които са агитирали неправомерно според Избирателния кодекс в деня за размисъл. Наказанията бяха свързани с ограничаване на гласоподаването от съответните общини, в зависимост от степента на нарушението. „Наказаните” от своя страна пуснаха жалби за липсата на констативни протоколи , с което извоюваха правото си на глас в изборния ден.

Като цяло изборите протекоха нормално. В 18 ч. изборната секция бе затворена, а гласовете преброени. Община Ренобия, (учениците от 11А1), спечели категорично, макар да бяха в условия на сериозна конкуренция с представителите на община Феникс (учениците от 11Н3), които проведоха една от най- мащабните предизборни кампании в училището.

Неочаквано и за ЦИК се стига до балотаж за евро вота. Трима кандидати Атанас Ламбрев – община Феникс (11Н3), Теодора Семерджиева – община Ренобия (11А1) и Боян Каменов – община Немскополис (11Н2) ще се борят за посещение в Българския парламент. Балотажът ще се проведе в началото на март. Не е случаен фактът, че и тримата „евродепутати” са от випуск 11 клас. Те бяха и най-активни през цялото време на предизборната кампания, както и в деня на изборите.

Дейностите по проекта „Ние, Републиката” продължават – предстои състезателен тур от 10 състезания в различни области – гражданско образование, здравеопазване, социална ангажираност и др., които имат за цел да затвърдят знанията, уменията и компетенциите на учениците от ГПЧЕ „Христо Ботев” като достойни, мислещи и отговорни млади хора не само на Езиковата република, а и на България и света.

Постоянен линк към тази тема: https://botev-kardzhali.com/%d0%b3%d1%80%d0%b0%d0%b6%d0%b4%d0%b0%d0%bd%d1%81%d0%ba%d0%be%d1%82%d0%be-%d0%be%d0%b1%d1%80%d0%b0%d0%b7%d0%be%d0%b2%d0%b0%d0%bd%d0%b8%d0%b5-%d0%b2-%d0%b4%d0%b5%d0%b9%d1%81%d1%82%d0%b2%d0%b8%d0%b5/