Даяна и Димитър донесоха нова радост на своята гимназия

Dayana_DimitarДаяна Тодорова и Димитър Беловски от ГПЧЕ „Хр.Ботев“ грабнаха първото и третото място в Националния конкурс за православна поезия и проза „Рождеството на Спасителя“ – Бургас’2015.

Чудото да се роди Божият син за спасение на човечеството, вдъхнови повече от 400 участници от цялата страна да напишат своите разкази, приказки и стихотворения. Конкурсът е организиран от Министерство на образованието и науката, Регионален инспекторат по образованието – Бургас, Национален дворец на децата, Община Бургас, Общински детски комплекс – гр.Бургас и Сливенска митрополия. Творбите са оценени от жури в състав: Атанасия Петрова – автор на конкурса, Иван Сухиванов – редактор на списание “Море”, епископ Йеротей – игумен на поморийския манастир, ставрофорен иконом д-р Захарий Дечев, Пепа Ангелова – директор на ОДК – Бургас и Виктория Димова – учител по български език и литература.

Радостта на деветокласниците Даяна и Димитър е голяма, защото всеки един от тях осъзнава колко трудно е днес да пишеш и да твориш, когато езикът, особено на младите, се е ограничил и все по-малко хора го говорят правилно, все по-малко хора четат и осмислят написаното. В творбите им е заложено посланието да бъдем силни и добри!

„Понякога животът те притиска по-силно, отколкото очакваш и ти трябва да покажеш какво можеш!“ – с тези думи от разказа си „Вярвай в Спасителя, Ник!“ Даяна обясни какво я е мотивирало да участва в конкурса. И още – иска да провери себе си, дали това, което е написала ще докосне сърцата и умовете на другите хора.

За Димитър писането не е нещо ново – той е почитател на тениса и редовно публикува статии в спортни сайтове. Но темата за Рождество Христово го кара да се замисли и за това, което вижда около себе си, за дребните неща от ежедневието, които могат да ни направят Човеци. „Нека да отворим сърцата и душите си за доброто! И само когато станем по-добри, жертвата на Божия син ще има смисъл.“ – споделя Димитър. Щастлив е, че е успял да впечатли журито и да се представи отлично в сфера, в която не е писал.

Даяна и Димитър вече се готвят за предстоящите конкурси. Да им пожелаем успех!

Постоянен линк към тази тема: https://botev-kardzhali.com/%d0%b4%d0%b0%d1%8f%d0%bd%d0%b0-%d0%b8-%d0%b4%d0%b8%d0%bc%d0%b8%d1%82%d1%8a%d1%80-%d0%b4%d0%be%d0%bd%d0%b5%d1%81%d0%be%d1%85%d0%b0-%d0%bd%d0%be%d0%b2%d0%b0-%d1%80%d0%b0%d0%b4%d0%be%d1%81%d1%82-%d0%bd/