Да дадем нов живот на старите книги!

Eзикова гимназия „Христо Ботев” чете заедно с Вас!

Под това мото в Езиковата гимназия „Христо Ботев” се проведоха редица инициативи, свързани с Националната седмица на четенето от 11. до 15. декември. Началото беше поставено с конкурс „Най-добър четец” с ученици от клубовете  по проект „Твоят час”. Младежите имат навици за четене, но при поставените творчески задачи от учителите осъзнаха колко е важно да се чете изразително, за да се предаде сложната палитра от настроения и емоции, вплетена в литературните герои от книгите.

Ботевци прегърнаха идеята да четат на различни места в областния град. Ораторите от клуб „Публична реч” поеха към студиото на Радио Кърджали, за да прочетат откъси  от творби на именитата кърджалийска писателка Петя Караколева. За пореден път осъзнаха отговорността да бъдат в хармония с посланията на художествения текст.

Членовете на клубовете „Език мой”, „Приятели на книгата”, „Публична реч” и „Добродетели” се проявиха като изключително креативни и оригинални в идеите си за популяризиране на четенето и инициираха двудневен  маратон на книгата.

В Гимназията през дните на „Голямото четене” бе организирана и дарителска кампания под наслов „Да дадем нов живот на старите книги”, в която се включиха много ученици и учители. Те донесоха любими свои книги от домашните си библиотеки с идеята  да бъдат раздадени на граждани и на представители на различни институции в града.

Маратонът на четенето бе открит от директора на гимназията Йорданка Чавдарова и нейния заместник Радка Попгеоргиева. Пред сградата на учебното заведение те прочетоха абзаци от книгата „Войната на буквите” на Людмила Филипова. Поздравиха възпитаниците на училището за прекрасната инициатива да четат с гражданите и представителите на различните институции. Всички си размениха книги. Госпожа Чавдарова пожела на участниците „На добър път!” и шествието потегли, водено от една нетрадиционна и атрактивна кола, напомняща изключително на колата на филмовите герои Фред и Барни от „Семейство Флинстоун”, изработена от дърво и картон, натоварена с книги.

         Първата спирка бе Окръжна прокуратура, където служители и прокурори  се включиха в маратона на четенето и  прочетоха определени абзаци от различни книги. По-късно количката на Фред и Барни, следвана от  ръчни колички с книги, продължи по централните улици на града.

         Срещите с актьори, поети, младежи и възрастни хора бяха трогателни и запомнящи се. Една от многобройните спирки бе паметникът на Васил Левски в центъра на града, където учениците призоваха гражданите да се включат в маратона на четенето. Кърджалийци се оказаха изключително отзивчиви и така в пространството около паметника зазвучаха текстове от различни творби. Минувачи спираха и поемаха щафетата, продължавайки маратона на четенето. Хората бяха изключително поласкани жеста на внимание и се снимаха с учениците.

         Финалът на първия ден от маратона на четенето бе кабинетът на инж. Хасан Азис – кмет на община Кърджали. Той отдели внимание на младите любители на словото и чете откъси от книгата „Войната на буквите”. В непринудения разговор с учениците градоначалникът сподели изключително мили спомени от срещите си с книгите и напомни, че учителите и семейната среда са определящи при формиране на четивната култура на младите хора. Той подари книга с автограф и пожелания за бъдещи подобни изяви, като заяви безрезервната си подкрепа към младите хора.

         Маратонът на четенето продължи и на следващия ден. Колата на Фред и Барни, натоварена с любими книги, спря пред сградата на Бизнес инкубатора, където се провеждат заседанията на Общинския съвет. Младежите прочетоха с част от общинските съветници  пасажи от любими книги и по този начин ги направиха съпричастни с инициативата.

         Изключително интересно се оказа гостуването при областния управител господин Никола Чанев. Младежите бяха посрещнати радушно и от главния секретар на областна администрация госпожа Събина Сюлюкчиева и след дългия и увлекателен разговор осъзнаха, че книгите отварят врати, създават уют и  ценни приятелства. Темата за словото, изкуството и добротворството спря стрелките на часовниците. Областният управител благодари на младежите, които го поканиха на предстоящия Коледен концерт на Езиковата гимназия и дадоха обещание, че ще дарят книги за откритите библиотеки къщички в градската градина, от които всички могат да си вземат книги за четене.

         Пътешествието на ботевци приключи в Регионално управление по образованието, където младежите четоха с експертите и им подариха книги с послания.

За последния ден от Националната седмица на четенето младите оратори  подготвиха собствена рубрика, която бе излъчена в петъчното предаване на Радио Кърджали с любопитни моменти и интервюта от кампанията. Изводът за всички е, подарени над сто книги, на които бе даден нов живот, защото да четеш е полезно и интересно!

Всички снимки – тук.

 

 

 

 

 

 

 

 

Постоянен линк към тази тема: https://botev-kardzhali.com/%d0%b4%d0%b0-%d0%b4%d0%b0%d0%b4%d0%b5%d0%bc-%d0%bd%d0%be%d0%b2-%d0%b6%d0%b8%d0%b2%d0%be%d1%82-%d0%bd%d0%b0-%d1%81%d1%82%d0%b0%d1%80%d0%b8%d1%82%d0%b5-%d0%ba%d0%bd%d0%b8%d0%b3%d0%b8/