Да сътворим чудото на добротата!

Ученици творят във Великденската творческа работилница в ЕГ„Христо Ботев“

Учители и ученици се обединиха около предпразничното настроение на  Велики четвъртък и откриха празнична творческа работилница за всеки, който иска да се включи в боядисването на великденски яйца. Организатори на проявата са участниците в клубовете „Творческа работилница“, с ръководител Мария Митрева и „Арт занимания“, с ръководител Ширин Хаджиева. Те  спазиха традицията и демонстрираха умения и креативност в използването на различни техники за боядисване. Учителите запознаха присъстващите с информация за празника и подредиха изложба със сътвореното от ръцете им.

Боядисването на яйца за най-светлия християнски празник Възкресение Христово е стародавна традиция. Първото яйце се багри в червено и се слага до иконата на Света Богородица. Това повелява традицията на светлия християнски празник. Първото яйце в дома да е именно червеното, което се нарича за здраве и берекет. Отново по традиция то се отделя някъде в къщата, като замества миналогодишното.

За боядисването на останалите яйца участниците развихриха въображението си. Учениците споделиха, че идеята им е да направят яйцата цветни, носещи настроение и усмивки. Декорираха ги в ярки цветове и различни фигури.

Груповото боядисване  се превърна в традиция, която се очаква с интерес, създава настроение и обединява всички около красотата и добротворството. С думите: „Весело посрещане на празника!“ младежите отправят и своите пожелания за здраве и благоденствие.

Постоянен линк към тази тема: https://botev-kardzhali.com/%d0%b4%d0%b0-%d1%81%d1%8a%d1%82%d0%b2%d0%be%d1%80%d0%b8%d0%bc-%d1%87%d1%83%d0%b4%d0%be%d1%82%d0%be-%d0%bd%d0%b0-%d0%b4%d0%be%d0%b1%d1%80%d0%be%d1%82%d0%b0%d1%82%d0%b0/