Дванадесетокласничка от Езиковата отличена в конкурс за родолюбие

Дванадесетокласничката от Езикова гимназия „Христо Ботев“ Селин Ахмед  спечели награда в конкурса „160 години Болградска гимназия – извор на родолюбие“ – конкурс, организиран от Министерството на образованието и науката по случай 160-годишнината на Болградската гимназия „Георги Сава Раковски“ в Украйна. Целта на инициативата e да се създадат условия за формиране на ценностни ориентации и качества у младите хора, свързани с чувството на национална гордост, любов и признателност към българските възрожденци, радетели за създаване на български училища и изучаване на българския език извън пределите на България.

В надпреварата взеха участие ученици от България и Украйна със свои творби. „На всяко поколение е отредена определена роля за запазване и утвърждаване на историческите и културните традиции на своя народ. Нашите предци – българските преселници от Дунавска България – преди повече от два века дават нов живот на Бесарабия. Те ни завещават свято да пазим своя език и култура, традиции и обичаи.” С тези думи Селин впечатли журито в състав: зам.областният управител Димитринка Петкова, проф. Надя Манолова от СУ „Климент Охридски“, проф.д-р Пламен Павлов от ВТУ „Св.св.Кирил и Методий“, доц. Г. Стефанов от ТУ – Сливен, гл.експерт по история в МОН Радостина Николова, Валя Димитрова от фондация „Памет“. Нейната творба бе отличена с грамота и  книга с поезия на Христо Ботев и ще бъде публикувана в юбилеен сборник на Болградската гимназия.

Постоянен линк към тази тема: https://botev-kardzhali.com/%d0%b4%d0%b2%d0%b0%d0%bd%d0%b0%d0%b4%d0%b5%d1%81%d0%b5%d1%82%d0%be%d0%ba%d0%bb%d0%b0%d1%81%d0%bd%d0%b8%d1%87%d0%ba%d0%b0-%d0%be%d1%82-%d0%b5%d0%b7%d0%b8%d0%ba%d0%be%d0%b2%d0%b0%d1%82%d0%b0-%d0%be/