Делегати от ПГПЧЕ „Христо Ботев” с проекторезолюция в симулативен модел ЮНЕСКО

%d0%bc%d0%be%d0%b4%d0%b5%d0%bb-%d1%8e%d0%bd%d0%b5%d1%81%d0%ba%d0%beВ периода 21-23 октомври, в град  Велико Търново, се състоя ученически Модел ЮНЕСКО, организиран от Дружество за ООН в България, с подкрепата на Министерството на образованието и науката. Събитието обединява провеждането на симулационна игра за ученици в ролята на дипломати и паралелен семинар за учители на тема „Глобално образование и Целите за устойчиво развитие“. В Модел ООН участниците играят роля на „посланици“ на чужди страни. Обсъждат се актуални световни проблеми в един от органите на ООН. Задачата е да се учи за сложните международни отношения, да се придобие навик за критично и обективно мислене. При подготовката на ролите се научава много за чужди страни, за тяхната политика, икономика и култура.

От Южна България единствени участници бяха представителите на ПГПЧЕ „Христо Ботев” – гр.Кърджали като едни от стабилните партньори в мрежата на ЮНЕСКО. Александрина Емил Янева от 12. клас и Петя Кръстева от 11. клас, подкрепяни и насърчавани от своя учител по философия Марина Димова, защитаваха интересите на САЩ по време на тридневната симулация. Изборът на страна не бе случаен, репутацията на училището беше изпреварила самите участници. Форумът изискваше да се създаде мотивaция за учене в областта на гражданското образование, разбиране на проблемите на другите, развитие на умение за сътрудничество и постигане на компромиси в сложни ситуации. Свободното общуване, добрата комуникация и развитието на речевите умения бяха сред най-важните задачи на симулативната игра.

Събитието бе открито от проф. Петранка Филева, проф. Красимира Мутафова и проф. Илияна Павлова, които запознаха 60-те делегати с темите за дискутиране. През втория ден от симулацията, съделегатите бяха разделени на две групи. Александрина отговаряше за „Световното културно наследство – търсене на баланс между туризма и опазване на културните паметници в САЩ”, а Петя – за „Образованието като фундаментално право”. %d0%bc%d0%be%d0%b4%d0%b5%d0%bb-%d1%8e%d0%bd%d0%b5%d1%81%d0%ba%d0%be-2Всеки участник запозна останалите с политиката на страната си, даваха се предложения, прие се дневния ред. Дебатите бяха изключително оживени като САЩ влезе в конфликт със своя дългогодишен враг – Руската федерация във връзка с предложение за домашното образование. След дълги дискусии, делегатите гласуваха за даденото предложение. Към края на деня бе постигнат консенсус по всички точки от дневния ред и беше изготвена проекторезолюция.

На заключителния етап се проведе дискусия “Достъпът до информация като път към овластяване”, за която  представителите на САЩ бяха изключително добре подготвени. Делегацията от Езиковата гимназия в Кърджали се открои с познания по различни  теми от областта на историята, географията, външната и вътрешната политика, стратегическите цели на хилядолетието. За участието си в мероприятието учениците бяха наградени със сертификати с международно признание лично от Илина Мутафчиева от Дружество за ООН в България.

Постоянен линк към тази тема: https://botev-kardzhali.com/%d0%b4%d0%b5%d0%bb%d0%b5%d0%b3%d0%b0%d1%82%d0%b8-%d0%be%d1%82-%d0%bf%d0%b3%d0%bf%d1%87%d0%b5-%d1%85%d1%80%d0%b8%d1%81%d1%82%d0%be-%d0%b1%d0%be%d1%82%d0%b5%d0%b2-%d1%81-%d0%bf%d1%80/