Денят на Николаус в ЕГ “Христо Ботев”

В ЕГ “Христо Ботев” бе отбелязан един от най-любимите празници в Германия – Nikolaustag – Денят на Николаус. На 6 -ти декември се отдава почит на свети Николай, който е покровител на децата, моряците, пътниците и търговците. Според легендата, той дарява подаръци на послушните деца, а на непослушните – въглен.

Този празник има богата история, която се простира от IV век, когато живял свети Николай, който бил архиепископ на Мира (днес в Турция). Той бил прославен със своите добри дела и чудеса, които вършел за хората в нужда. Едно от най-популярните е, че спасил три сестри от бедност, като хвърлил три късчета злато през прозореца им, за да могат да се омъжат. Затова той е станал символ на доброта и щедрост.

След смъртта си, свети Николай е бил почитан като светец от християните, особено в Източна Европа и Русия. През Средновековието, неговите мощи са били пренесени в Бари (Италия), където са станали предмет на поклонение.

В Германия, Nikolaustag е един от най-вълнуващите и очаквани празници за децата. Николаус идва облечен в червена мантия придружаван от помощника си Кнехт Рупрехт, който държи пръчка в ръката си и чувал с подаръци или наказания.

На предходната вечер, децата поставят чисти ботуши пред вратата си, в които Николаус оставя подаръци – обикновено сладкиши, орехи, мандарини или малки играчки, но ако са били непослушни, те получават въглен или пръчка.

Учениците от 8-мите класове (8Г, 8Д и 8Е клас), изучаващи немски език, се включиха активно в различни дейности, свързани с този празник. Те гледаха филм, разказващ за живота и чудесата на свети Николай и по интересен и забавен начин разбраха, защо той е толкова обичан и уважаван. С цветни постери, песни и стихотворения на немски език децата показаха не само своите знания и умения, но изразиха и своята радост и благодарност към Николаус. Завършиха събитието със увлекателна викторина – игра kahoot, на която пролича огромния състезателен хъс у малките възпитаници на гимназията.

Най-накрая всички осмокласници получиха заслужено лакомства. Това беше един незабравим ден за тях, в който научиха много за немската култура и се забавляваха заедно.

Постоянен линк към тази тема: https://botev-kardzhali.com/%d0%b4%d0%b5%d0%bd%d1%8f%d1%82-%d0%bd%d0%b0-%d0%bd%d0%b8%d0%ba%d0%be%d0%bb%d0%b0%d1%83%d1%81-%d0%b2-%d0%b5%d0%b3-%d1%85%d1%80%d0%b8%d1%81%d1%82%d0%be-%d0%b1%d0%be%d1%82%d0%b5%d0%b2/