Денят на Свети Николай беше отбелязан в ЕГ “Христо Ботев“

Коледният дух бавно и сигурно завладява света. И нашето училище също. Днес, по стара немска традиция, осмокласниците отбелязаха деня на Свети Николай шести декември.

Кой е Свети Николай?

Историята на светеца е също толкова богата, колкото и безбройните обичаи, свързани с празника, на който почитаме неговото име и дело. 

Свети Николай Мирликийски е роден през III век в Римската империя, в гр. Мира, пределите на днешна Южна Турция. В залеза на империята, заради растящото социално разделение, избухват размирици. Тогава Николай Мирликийски, вече епископ, се опитва да посредничи между враждуващите и влага наследеното си богатство за благоденствието на своите събратя, раздава храна на гладуващите и помага на бедните, жените и децата. Заради своето милосърдие след смъртта си е провъзгласен за светец и става един от най–почитаните не само в православието, но и сред католиците.

В Австрия, Германия и Швейцария Николаус обикаля от къща на къща, за да зарадва с подаръци послушните деца.

И до днес  в нощта на 5-ти срещу 6-ти декември много деца оставят ботушките си до прозореца или вратата, с надеждата, че като се събудят на следващия ден ще открият малки лакомства (шоколад, ядки и плодове), оставени за тях от Свети Николай.

Тази и още много друга интересна информация за традициите и обичаите в немскоговорящите страни, свързани с Коледно–новогодишния празничен цикъл (die Adventszeit), беше представена на учениците с презентация от доброволката Юлия Мантик. Забавна и увлекателна игра провокира знанията на осмокласниците.

Актовата зала на гимназията беше празнично украсена от малките ботевци.

Времето мина неусетно със стихотворения, песни и много весели емоции, които бяха чути от самият Николаус. Всички ученици получиха подаръци, с които се подсладиха за празника.

Постоянен линк към тази тема: https://botev-kardzhali.com/%d0%b4%d0%b5%d0%bd%d1%8f%d1%82-%d0%bd%d0%b0-%d1%81%d0%b2-%d0%bd%d0%b8%d0%ba%d0%be%d0%bb%d0%b0%d0%b9-%d0%bf%d1%80%d0%b0%d0%b7%d0%bd%d0%b8%d0%ba-%d0%b2-%d0%b5%d0%b3-%d1%85%d1%80/