Ден на европейските езици в ГПЧЕ “Христо Ботев”

25092015Днес осмокласниците от ГПЧЕ „Христо Ботев” преживяха първото паметно събитие от живота си в Гимназията – отбелязването Деня на Европейските езици – 26-ти септември. В Европейския съюз са приети 24 официални езика, а денят се отбелязва като такъв от 2001 година. Европейската комисия цели на този ден да се разпространява информация за всички европейски езици и да осведоми обществеността за това, колко важно е изучаването на чужди езици, за да се повиши нивото на междукултурното разбирателство. Мотивът е да се насърчи изучаването на чужди езици във всяка възраст, не само в училищата, но и извън тях.

С подготвени от осмокласниците табла с думи на съответния език и игри със състезателен характер, подготвени от доброволците в Гимназията – Никол Пилар от САЩ по програма Фулбрайт и Ян – Филип Сервус от Германия по програма „Културвайт” на ЮНЕСКО младите Ботевци отбелязаха деня на езиковото многообразие. Заниманията по класове се превърнаха в приятно преживяване и предизвикателство за всички участници. Никол Пилар организира игра с думи на английски, немски и италиански език и предизвика интереса на учениците към изучаваните в гимназията езици. Немските паралелки заедно с Ян Сервус пътешестваха виртуално из Европа, разделени на отбори и показаха своите отлични познания за местонахождението на страните на Стария континент, ориентирайки се по картата. Най-добрите от тях бяха наградени, а преживяното от тях се превърна в незабравим спомен и допълнителен стимул за изучаване на чужди езици. Въодушевени от празника, който честват за първи път, учениците споделиха, че да учат в ГПЧЕ „Христо Ботев” е огромна отговорност и привилегия, с която се гордеят и обещаха да продължат добрите традиции на чуждоезиковото обучение поддържани в училището.

Снимки от събитието

Постоянен линк към тази тема: https://botev-kardzhali.com/%d0%b4%d0%b5%d0%bd-%d0%bd%d0%b0-%d0%b5%d0%b2%d1%80%d0%be%d0%bf%d0%b5%d0%b9%d1%81%d0%ba%d0%b8%d1%82%d0%b5-%d0%b5%d0%b7%d0%b8%d1%86%d0%b8-%d0%b2-%d0%b3%d0%bf%d1%87%d0%b5-%d1%85%d1%80%d0%b8%d1%81%d1%82/