Десетокласниците от читателския клуб „Seitenweise” с ръководител г-жа Галина Недялкова се отправиха на пътешествие в света на героите от книгата „Dazwischen: Wir”

„От всички светове, създадени от човека, този на книгите е най-могъщият.”

                                                                                                                              (Х. Хайне)

Улисани в забързания и динамичен делник, потънали в собствените си мисли и грижи, ние сякаш рядко се сещаме да се поспрем, да се усамотим, да прочетем една хубава книга, доставяйки си безценни моменти на удоволствие.

Младите читатели от клуб „Seitenweise” обаче са на друго мнение. Любовта към книгите, желанието да се развиват, да разширяват културния си хоризонт, да подобряват своите езикови познания ги мотивира да се включат с голямо въодушевление в новата инициатива. Международният проект се явява наследник на „Lesefüchse International”, част от който ЕГ „Христо Ботев” беше няколко поредни години. „Seitenweise. Dein Projekt zum Buch” е организиран от Централната служба за училища в чужбина и има за цел да стимулира младите хора да четат книги на немски език, да пробуди любознателността на учениците към актуалната немскоезична младежка литература и да развие творческия подход при работа с литературни произведения. По регламент участниците трябва накрая да изготвят продукт, показващ тяхната креативност, работейки самостоятелно или в групи, а училището да избере победител.

Десетокласниците от читателския клуб „Seitenweise” с ръководител г-жа Галина Недялкова се отправиха на пътешествие в света на героите от книгата „Dazwischen: Wir” (Julya Rabinowich), която представя пъстра палитра от актуалните за съвремието ни проблеми – съдбата на бежанците, войните, ксенофобията, търсенето на собствена идентичност, адаптацията, приятелството, любовта… Въпроси, върху които членовете на клуба дискутираха и изразяваха собствено мнение.

На проведения училищен финал участниците представиха своите проекти по книгата. Гости на мероприятието бяха г-жа Даниела Павлова – директор на училището, и учители по немски език. Учениците показаха, че четенето на книги на немски език е не само предизвикателство, а истинско удоволствие. Надежда Колева и Ирем Фаик от 10Д бяха подготвили читателски дневник с написано от тях продължение на историята. Пламен Груев от 10Д също бе заложил на продължение на историята. Елиф Чалъм и Ирем Караджа от 10Г презентираха своето виждане за нова корица на книгата. Еда Мехмедали (10Г) и Гюрхан Азиз (10Е) представиха видео, в което чрез съставен от тях диалог се пресъздаваха основните моменти от произведението. Всички участници показаха своите креативни идеи и творчески търсения, пречупвайки ги през своя поглед. За доброто настроение се погрижиха техните съученици, които поздравиха публиката с песен, танц и етюд от произведението. Журито в състав г-жа Запрянова, г-жа Димитрова, г-жа Недялкова и Юлия Мантик – доброволка в нашето училище, отличи като най-креативен проект видеото на Еда Мехмедали и Гюрхан Азиз. Пожелаваме им успех на националния кръг!

Надяваме се чрез този проект да насърчим младите хора да четат на чужди езици, да бъдат вдъхновени, любознателни и да превърнат книгите в свои приятели!

Галерия

Постоянен линк към тази тема: https://botev-kardzhali.com/%d0%b4%d0%b5%d1%81%d0%b5%d1%82%d0%be%d0%ba%d0%bb%d0%b0%d1%81%d0%bd%d0%b8%d1%86%d0%b8%d1%82%d0%b5-%d0%be%d1%82-%d1%87%d0%b8%d1%82%d0%b0%d1%82%d0%b5%d0%bb%d1%81%d0%ba%d0%b8%d1%8f-%d0%ba%d0%bb%d1%83/