Доброволци от Езиковата гимназия сътвориха чудо преди Коледа и го нарекоха „Силата на доброто”

02Традиционно най-много чудеса се случват именно покрай Коледните и Новогодишните празници. Възпитаничките на ПГПЧЕ “Христо Ботев” Назмие Мустафа и Виктория Ангелова, ученички в 12 клас, с помощта на Българския червен кръст и някои от училищата в областта, успяха да реализират мащабна по рода си благотворителна кампания, чиято цел беше събирането на дълготрайни хранителни продукти, които да бъдат дарени на семейства в нужда. Такава доброволческа акция успя да се случи и тази година.

Идеята за инициативата идва от престоя им в Съединените американски щати по културно-образователната пограма „YES“  –  програма на Посолството на Съединените американски щати, известна още като Кенеди-Лугар. Програмата предоставя пълни стипендии на ученици от България на възраст между 15 и 17 години в продължение на една академична година да се обучават в американско учебно заведение. Те посещават гимназия и се включват в дейности, които им помагат да научат за американското общество и стойности, да придобият лидерски умения и да помагат на американците да научат за нашата страна и култура. С придобитите умения, със завръщането си в родината участниците в програмата имат задачата  да извършват дейности в полза на обществото.

Виктория и Назмие разказват, че в Америка благотворителността е честа практика не само на определени организации, а и на всички останали членове на обществото. Те споделят, че в техните гимназии отвъд океана, учениците неведнъж организирали така наречените „food drives”. Независимо, че този вид акции не са  добре познати, тяхната кампания, носеща името „Силата на Доброто”,  пожъна голям успех и успя да докаже, че съгражданите ни определено обичат да помагат. Продуктите, събрани по време на благотворителната акция, са над 800кг.

Продуктите бяха събрани в ПГПЧЕ “Христо Ботев”, а в кампанията се включиха и ученици от СУ „Отец Паисий”, СУ „Йордан Йовков” и ПГИ „Алеко Константинов”.

На тържествена церемония в Регионалния център на БЧК – Кърджали на ПГПЧЕ „Христо Ботев“ беше връчена грамота за благодарност, че насърчава своите възпитаници да вярват в силата на доброто и успеха.

Постоянен линк към тази тема: https://botev-kardzhali.com/%d0%b4%d0%be%d0%b1%d1%80%d0%be%d0%b2%d0%be%d0%bb%d1%86%d0%b8-%d0%be%d1%82-%d0%b5%d0%b7%d0%b8%d0%ba%d0%be%d0%b2%d0%b0%d1%82%d0%b0-%d0%b3%d0%b8%d0%bc%d0%bd%d0%b0%d0%b7%d0%b8%d1%8f-%d1%81%d1%8a%d1%82/