Дъжд от литературни постижения преди есенния листопад

Ботевци обогатиха училищната витрина с над десет литературни награди от национални конкурси

Един сребърен, три бронзови медала  и четири грамоти за  достойно представяне спечелиха талантливите ботевци от десети клас на Националния литературен конкурс за есе и стихотворение, организиран от община Стара Загора. Среброто е за Селин Сюлейман, а бронзът е за Ясмин Караджа, Аделина Георгиева и Александра Димитрова. Дипломи за достойно представяне получиха Александра Стефанова, Божидара Ганева, Мерве Сюлейман и Стела Милушева. Проявата е част от инициативите в програмата на Шестия национален фолклорен събор „С мирис на теменуги“.  

Поредното литературно постижение за Мерве Сюлейман е повод за гордост и самочувствие. Тя завоюва трето място за поезия на Деветия национален ученически литературен конкурс „Вазовата  България“. Организатор на конкурса е община Сопот и къща музей „Иван Вазов“.

Селин Сюлейман от ЕГ „Христо Ботев“- Кърджали бе отличена като най-активен журналист в най-голямото интерактивно образователно събитие в България: „Модел Република България 2023“. Ученици и студенти влезнаха в ролите на президент, министри, народни представители и журналисти като част от образователна симулация, организирана от НПО „България на младите“. Домакин тази година беше Нов български университет.  

 Никол Топчиева от девети клас е отличена с втора награда в Международния ученически конкурс „Заедно в XXI век“. Възпитаничката на Езиковата гимназия „Христо Ботев“ успя да впечатли с поетическия си талант  журито. Тя е единственият участник от България, спечелил призово място в раздел „Поезия“, възрастова група VIII – XII клас. Творческата надпревара се организира от Фондация „Устойчиво развитие“ съвместно със Синдиката на българските учители, Съюза на българските писатели, Съюза на българските журналисти и Националния дворец на децата, като проявата е включена и в Националния календар на МОН за изяви по интереси на деца и ученици.

Десетокласничката Ясмин Караджа добави още едно постижение към колекцията си от литературни награди – Грамота за отлично представяне на Четвъртия националния литературен конкурс, за поезия и проза „Асен Разцветников“ на тема „С пламъка на родолюбието“, посветен на навършването на 150 години от гибелта на Апостола на свободата.

Този дъжд от награди преди есенния листопад е благодарение на литературния талант на учениците и на подкрепата на  Надежда Карагьозова и Николина Мавродиева – учители по български език и литература, които мотивират своите възпитаници да постигат успехи и да печелят признание. Грамотите, медалите, и информационните материали се архивират от учители, родители и ученици за спомен, а славата – тя умира с началото на новото утро.

Ръководството на ЕГ „Христо Ботев“  поздравява  ботевци с постиженията и им пожелава творчески устрем и нови литературни победи!

Постоянен линк към тази тема: https://botev-kardzhali.com/%d0%b4%d1%8a%d0%b6%d0%b4-%d0%be%d1%82-%d0%bb%d0%b8%d1%82%d0%b5%d1%80%d0%b0%d1%82%d1%83%d1%80%d0%bd%d0%b8-%d0%bf%d0%be%d1%81%d1%82%d0%b8%d0%b6%d0%b5%d0%bd%d0%b8%d1%8f-%d0%bf%d1%80%d0%b5%d0%b4%d0%b8/