Единадесетокласничка от ГПЧЕ „Христо Ботев” вече е студент по политология

elviraЕлвира Иванова от 11 клас с награда от Националния конкурс „Помощта на ЕС за развитие – моят поглед, моите идеи“

За първи път ученик от Област Кърджали печели в Националния конкурс „Помощта на ЕС за развитие – моят поглед, моите идеи“ , който се организира за шеста поредна година. Това е Елвира Иванова от 11 клас в ГПЧЕ „Христо Ботев”.

На 17.01. 2015 в София, в офиса на Европейската комисия в България се състоя церемония по награждаването на победителите в Националния форум по Гражданско образование. На мащабното събитие присъстваха повече от 200 участници от цялата страна. Това бе и публиката, пред която организаторът, българският евродепутат, ръководител на българската делегация в Европейския парламент – госпожа Мария Габриел, награди отличилите се. Тя изрази радостта си, че тази година има представители и от града на Орфей. Обясни, че с всяка година има все повече участнци , а това означава по-високо качество на участие и по-голяма трудност на темите. По думите й, творбите са оценени с високи критерии, а тазгодишната тематика е била изключително трудна в контекста на 2015 г., обявена за Европейска година на развитието. Габриел добави, че българските деца са много по-добри в много отношения, отколкото връстниците си от чужбина, а България не е страна от третия свят, тъй като има собствена идентичност и дълбока култура.

Конкурсът бе разделен на две възрастови категории. Учениците от 10 до 12 клас показваха мултимедийни познания. В тази група участва и Елвира. Презентацията на единадесетокласничката от ГПЧЕ „Христо Ботев” е направила впечатление с много силна индивидуалност и оригинални идеи, показващи европейските ценности и акцентираща върху образованието като път за постигането на целите на хилядолетието. Неин ръководител е Марина Димова, учител по философия в Езиковата гимназия.

Изненадващо след награждаването, проф. Лазар Копринаров, член на журито и преподавател в ЮЗУ – Благоевград заяви, че победителите в сферата на мултимедийните технологии получават право да се запишат без конкурсен изпит в специалност “Политология” в ЮЗУ – Благоевград. Според проф. Копринаров зад тези презентации стои упорит труд и ако учениците решат да следват в университета, ще бъдат посрещнати и обучавани по най-добрия начин.
За отличничката от Езиковата гимназия изборът на професия предстои, но тя вече е убедена, че иска да се развива, тук в България и да реазлизира своите идеи в областта на хуманитарните науки или предприемачеството.

Постоянен линк към тази тема: https://botev-kardzhali.com/%d0%b5%d0%b4%d0%b8%d0%bd%d0%b0%d0%b4%d0%b5%d1%81%d0%b5%d1%82%d0%be%d0%ba%d0%bb%d0%b0%d1%81%d0%bd%d0%b8%d1%87%d0%ba%d0%b0-%d0%be%d1%82-%d0%b3%d0%bf%d1%87%d0%b5-%d1%85%d1%80%d0%b8%d1%81%d1%82/