Езиковата гимназия донесе най-много награди от Националния журналистически конкурс „Григор Попов“- Разград

При изключителна конкуренция приключи седмото издание на националния ученически журналистически конкурс „Григор Попов“- Разград. Проявата е от Националния календар на МОН за 2019 година и е на тема „СВЕТЪТ ПОД ЛУПА“. Младите журналисти се състезаваха в три възрастови групи  и в две направления – публицистика и радиожурналистика.

Възпитаници от ЕГ „Христо Ботев“ изпратиха свои материали и доказаха, че са отличници в най-оспорваната надпревара сред гимназистите.   В раздел ПУБЛИЦИСТИКА най-ценната специална награда на правнучката на бележития журналист Григор Попов – Теменуга Ангелова бе присъдена за екип при ЕГ „Христо Ботев“ град Кърджали с ръководител Надежда Карагьозова.

Дванадесетокласникът Димитър Беловски за трета поредна година остава без конкуренция и отново спечели първо място за спортен коментар на тема: “Кой върна загубения интерес към силовите спортове” с ръководител Емилия Владева. В този раздел не са присъдени втора и трета награда. Успехът на  Димитър е безапелационен, а  любовта му към спорта  е неугасваща. Той с журналистически усет и талант впечатлява ежегодно журито и радва своите съученици и учители.

Две са наградите за ЕГ „Христо Ботев“ за писане на есе. Това е сериозна заявка за приемственост, защото Ниляй Нургин Шериф  от девети клас спечели второ място с есе на тема: “Къде е истината?”, а Есра Юзджан Юсеин от девети клас спечели трето място с есето: “Бъдещето на професиите”.

Традиционно е участието на възпитаници на Езиковата гимназия „Христо Ботев“ в раздел РАДИОЖУРНАЛИСТИКА. При най-големите битката за челната тройка е и най-оспорвана. Равносметката е следната: Второ място за радиопредаване „Твоят час“ на Симона Гигова и Ралица Сидерова, ученички от девети клас, които представиха интересни събития от живота на Гимназията. Акцент в предаването беше инициативата „Голямото четене“, в която се включиха ученици и учители по български език и литература. Изключително  ценна  е  и  наградата трето място за репортаж на Ралица Сидерова, която представи успеха на съученичката си Айча Халибрям – републикански шампион по борба.

Още две възпитанички на ЕГ „Христо Ботев“ спечелиха призови награди –  за репортаж на Калина Стайкова  и за интервю на Мария Тонева, ученички от девети клас, но те се представиха от клуба по журналистика към ОДК – Кърджали.

Започнахме и завършваме с най-ценното признание – специалната награда за екип на ЕГ „Христо Ботев“ – Кърджали. Тук е мястото да благодарим на хората, които са винаги до учениците и помагат успехите да се случват. Школата на Общинско радио Кърджали, с главен редактор Мария Каменова и екип Илия Илиев, Павел Тенчев и Роза Димитрова, доказа за пореден път своя професионализъм и  отзивчивост към идеите на младежите и учителите. Провокациите за по-детайлно вглеждане на света около себе си и популяризиране на добрите новини, възпитаване в социална и гражданска ангажираност, отстояване на позиция и универсалните човешки ценности: доброта, човечност, милосърдие, съпричастност формират успехите ни на национално ниво.

 

 

Постоянен линк към тази тема: https://botev-kardzhali.com/%d0%b5%d0%b7%d0%b8%d0%ba%d0%be%d0%b2%d0%b0%d1%82%d0%b0-%d0%b3%d0%b8%d0%bc%d0%bd%d0%b0%d0%b7%d0%b8%d1%8f-%d0%b4%d0%be%d0%bd%d0%b5%d1%81%d0%b5-%d0%bd%d0%b0%d0%b9-%d0%bc%d0%bd%d0%be%d0%b3%d0%be-%d0%bd/