Езиковата гимназия достоен партньор в Програмата за дуално обучение в Германия

07102016_3Ученичка от ПГПЧЕ „Христо Ботев” – гр. Кърджали сключи договор за дуално обучение с престижен немски консорциум

Тя е млада, тя е мотивирана, тя е креативна и вече е приета за студентка по програмата за дуално обучение в Университета за дуално обучение – Баден Вюртенберг в град Мосбах, Германия. За Александрина Емил Янева, ученичка в 12. клас в ПГПЧЕ „Христо Ботев”, началото на новата учебна година бе свързано с радостна новина. Тя получи предложение за комбинирано университетско образование и договор за работа като практикант в немската фирма “TecAlliance”. Споразумението включва интензивно тригодишно дуално следване, подпомагащо бъдещото развитие на ученичката в областта на икономиката и информатиката. Още докато се обучава в университета, наред с ученето, тя ще има възможност да работи във фирмата и да прилага на практика наученото. Шансът за възпитаничката на Езиковата гимназия се откри по време на интернационалния семинар „Sommer im Schloss” в Бад Мергентхейм, Германия, през месец август, в който тя участва заедно с още 16 ученици от 5 европейски страни. Участието в семинара дава възможности за интензивно обучение по немски език и посещения в немски фирми, работещи по програмата за наемане на студенти. Немските работодатели са били впечатлени от знанията и добрата езикова подготовка на Алекс и тя още там получава оферта за наемане на работа след завършване на средно образование в България.
Така предложената стипендия дава възможност на абитуриентката, обучаваща се по програмата за придобиване на немска езикова диплома DSD-С1, да стартира следването си в Германия по програма за дуално обучение със стипендия, в размер на 720 евро. В процеса на обучението ѝ три месеца практика във фирмата ще се редуват с три месеца теория в университета, като всеки месец тя ще получава заплата, увеличаваща се всяка учебна година.

Успехът на Александра е повод за гордост за нея самата, за ръководството на училището и за нейните учители и е поредното доказателство за високото качество на обучението в ПГПЧЕ „Христо Ботев”. В политиката на ръководството на училището инвестицията в образователните иновации винаги е била приоритет, благодарение на който през пролетта на 2016 година училището стана едно от трите в България, което бе избрано да работи като партньор на Университета за дуално обучение в град Мосбах, Германия. За обучение в предлаганите от него програми се кандидатства след успешно завършване на средно образование в България и придобиване на немска езикова диплома, което успешно кърджалийската езикова гимназия предлага вече години наред на своите възпитаници.

Постоянен линк към тази тема: https://botev-kardzhali.com/%d0%b5%d0%b7%d0%b8%d0%ba%d0%be%d0%b2%d0%b0%d1%82%d0%b0-%d0%b3%d0%b8%d0%bc%d0%bd%d0%b0%d0%b7%d0%b8%d1%8f-%d0%b4%d0%be%d1%81%d1%82%d0%be%d0%b5%d0%bd-%d0%bf%d0%b0%d1%80%d1%82%d0%bd%d1%8c%d0%be%d1%80/