Езиковата гимназия завършва честванията на стогодишнината си с официален коктейл

Денят,  в който почитаме паметта и подвига на поета и революционера Христо Ботев и загиналите за свободата на отечеството, възвестяваме и новото начало. Преди век, само едно десетилетие след освобождението на град Кърджали, родолюбиви хора полагат основите на нещо важно и потребно за хората. Създават първата гимназия! Всеки втори дом в областния глад е свързан с нея. Няма друго училище, за което с гордост да се каже това е гимназията на моята баба, майка, това е моята гимназия. Съграденото за едно столетие е плод на общите усилия на поколения учители и ръководители,  които стъпвайки на утвърдени образователни традиции, гледащи винаги напред в бъдещето, използвайки най-прогресивни иновативни преподавателски методи, надскачат своето време и се превръщат в новатори. А Гимназията през години винаги е била пъстър калейдоскоп от постижения на хиляди ученици, което през годините е знак и символ  на  ползотворната връзка между училището и семейството.

Тържественият коктейл по повод юбилея на първата гимназия в град Кърджали, чийто наследник е Езикова гимназия „Христо Ботев” бе организиран по инициатива на ръководството и учителския колектив. Вечерта беше посветена на спомените за миналото, които се превърнаха в споделени  мигове с бивши колеги, отдали по – голямата част от живота си за издигане на престижа на гимназията и превръщането й през годините в символ за прогресивно и иновативно образование. Със специални отличия директорът на Езиковата гимназия – госпожа Даниела Павлова, награди бившите директори на училището – госпожа Електра Казакова, госпожа Марияна Димитрова и госпожа Йорданка Чавдарова – знакови имена на ръководители, допринесли за превръщането на училището във водеща образователна институция  в региона и страната и символ за качествено образование и извън пределите на България. Отличени бяха и заместник – директорите, защото до всеки успешен ръководител стои здрав екип от помощници.  Учителите, които са извървели своя трудов път в гимназията и с работата си са спомогнали за издигането на авторитета й, също получиха награди за цялостен принос и издигане престижа на гимназията.

Сплотеното семейство на езиковото училище  е голямо. През десетилетията се изграждат успешни партньорства с международни и национални институции, дипломатически мисии, неправителствени организации, културни институти. Благодарение на успешните политики и партньорства, ЕГ „Христо Ботев“ е училище – пример, в което обучението е съизмеримо с това в най-престижните европейски училища. Затова специални отличия получиха и тези, които винаги са подкрепяли развитието на ботевци и са  партньори на Гимназията – Българо-американска комисия за образователен обмен „ Фулбрайт“, Немската централна  служба за училищно дело в чужбина, Френския културен институт, Дружеството на преподавателите по френски език, МОН в лицето на госпожа Наталия Михалевска, РУО Кърджали, Областна управа Кърджали, Община Кърджали, Асоциация на Кеймбридж училищата и издателство КЛЕТ България, фондация „Сибел Кяшиф“.

В края на вечерта госпожа Павлова вдигна наздравица, с която припомни, че Първата гимназия в Кърджали ще пребъде във времето, защото тя не е просто сграда, а жив организъм с пулсиращи стотици сърца. Финалът беше поставен с огромната торта за юбилея, с която всички присъстващи се снимаха. 

Гимназията има минало, което е богато на спомени. Има настояще, което е истинско предизвикателство, пълно с приключения и забавления, защото й  е позволено да прекарва дните си с бъдещето. И така  всички заедно вървим към следващите още по – успешни 100 години!

Постоянен линк към тази тема: https://botev-kardzhali.com/%d0%b5%d0%b7%d0%b8%d0%ba%d0%be%d0%b2%d0%b0%d1%82%d0%b0-%d0%b3%d0%b8%d0%bc%d0%bd%d0%b0%d0%b7%d0%b8%d1%8f-%d0%b7%d0%b0%d0%b2%d1%8a%d1%80%d1%88%d0%b2%d0%b0-%d1%87%d0%b5%d1%81%d1%82%d0%b2%d0%b0%d0%bd/