Езиковата гимназия каза „Стоп“ на СПИН

За поредна година елитното училище се включи в отбелязването на първи декември

Датата е обявена за Световен ден за борба със СПИН – Синдром на придобитата имунна недостатъчност. Определена е през 1988 година по инициатива на Световната здравна организация с цел да насочи общественото внимание към проблемите на ХИВ/СПИН и да подчертае необходимостта от подкрепа и разбиране за хората, живеещи с това заболяване. Тази година, обявеното мото от Обединената програма на ООН за СПИН (UNAIDS), е „Да премахнем неравенствата. Да спрем СПИН. Да победим пандемиите“.

Международният символ на този ден  е червената панделка. Тя символизира съпричастността към болните от СПИН по света и обединява усилията на хората в общата борба срещу болестта. Червеният цвят на панделката едновременно символизира любовта, кръвта, яростта, също така е предупреждение да не се подхожда лекомислено и да не се пренебрегва един от най-големите проблеми на нашето съвремие.

      Представители от Ученическия съвет в Езикова гимназия „Христо Ботев“ изработиха червени панделки и ги раздадоха на всички ученици и учители в училището. Всеки получи и от специално подготвените здравнообразователни брошури, които бяха част от АНТИСПИН кампанията. Основната задача на това събитие е да бъдат запознати учениците в гимназията с превенцията и контрола на ХИВ/СПИН. Членовете на Ученическия съвет отправиха призив към всички в училище на първи декември да носят червени дрехи и аксесоари в знак на съпричастност към болните и към загубилите битката от коварното заболяване.

Във фоайето на Гимназията активистите от Ученическия съвет, които са и доброволци в БМЧК – Кърджали, подготвиха специален информационен кът с плакати, брошури и информация за ХИВ – вируса, превенция и лечение на заболяването. Младежите, обучаващи се в Езиковата гимназия, бяха запознати както с историята на заболяването и същността му, така и с начините за откриване и контрол на болестта.

Посланията, които отправи Ученическият съвет, бяха: „Живеем един живот – нека бъдем разумни, отговорни и внимателни! Няма рискови групи – има рисково поведение! Обичайте се безопасно!“

Постоянен линк към тази тема: https://botev-kardzhali.com/%d0%b5%d0%b7%d0%b8%d0%ba%d0%be%d0%b2%d0%b0%d1%82%d0%b0-%d0%b3%d0%b8%d0%bc%d0%bd%d0%b0%d0%b7%d0%b8%d1%8f-%d0%ba%d0%b0%d0%b7%d0%b0-%d1%81%d1%82%d0%be%d0%bf-%d0%bd%d0%b0-%d1%81%d0%bf/