Езиковата гимназия отдава почит на своя патрон Христо Ботев

IMG_2410На 2 юни честваме подвига на Христо Ботев и загиналите за свободата и независимостта на България. Това е ден, в който подлагаме на изпитание националната си памет и родолюбие. Патронният празник на ГПЧЕ „Христо Ботев“ град Кърджали беше тържествено отбелязан.

Още в 9.00 ч., в двора на Гимназията, пред паметника на гениалния поет и революционер, в минута мълчание, учители, ученици и гости почетоха паметта на героя, коленичили близо до земята родила хиляди герои. Земя, напоена с тяхната кръв, пазеща спомена за саможертвата и себеотрицанието им.

Гвардейците на училището изпълниха вълнуващ танц и се подредиха в почетен шпалир за поднасяне на венци и цветя. Чрез тях, своята почит изказаха Гимназия с преподаване на чужди езици „Христо Ботев“, инж. Хасан Азис, кмет на Община Кърджали, ръководството на Регионален исторически музей, както и господин Йорг Каснер – представител на немското посолство и координатор за немски език в България. Фанфарната музика с ръководител Мария Митрева направи честването още по-тържествено.

IMG_2414Ученици от осми клас бяха подготвили рецитал, в който звучаха огнените стихове на Ботев, както и поезия за него. Госпожа Станка Вълова, старши учител по история и цивилизация, произнесе пламенно слово за героя. Думите ѝ, развълнуваха всички и сякаш разпалиха още по-силно чувството на патриотизъм в присъстващите. Пред лика на своя патрон, учениците засвидетелстваха своето уважение и благодарност към Христо Ботев.

Директорът на Гимназията, госпожа Йорданка Чавдарова, награди със специални грамоти и предметни награди отличените участници в обявения от Гимназията областен конкурс за есе, стихотворение и рисунка на тема“Слово, подвиг, безсмъртие“, посветен на 140 години от смъртта на гениалния поет Христо Ботев. Лауреатите от Националния конкурс „Живеем в земята на Ботев“ прочетоха наградените си произведения. Творби – израз на признателност за несломимия ботевски дух, за ненадминатата му поезия и за безсмъртието му. Те доказаха, че младите хора носят в себе си вяра, любов и преклонение пред Отечеството.

Тържествата по повод патронния празник на училището продължиха с постановки на английския, немския, френския и българския театър , които се състояха в Музикално-драматичен театър „Димитър Димов“ град Кърджали.

 

Нека пазим жив Ботевия дух!

 

IMG_2374      IMG_2397IMG_2409

 

 

 

 

 

 

 

Още снимки от събитието

Постоянен линк към тази тема: https://botev-kardzhali.com/%d0%b5%d0%b7%d0%b8%d0%ba%d0%be%d0%b2%d0%b0%d1%82%d0%b0-%d0%b3%d0%b8%d0%bc%d0%bd%d0%b0%d0%b7%d0%b8%d1%8f-%d0%be%d1%82%d0%b4%d0%b0%d0%b2%d0%b0-%d0%bf%d0%be%d1%87%d0%b8%d1%82-%d1%81%d0%b2/