Езиковата гимназия „Христо Ботев“ отбеляза 144 години от Освобождението на България

Има много събития и дати, които са поставили основата на националното ни самочувствие и достойнство, но 3-ти март 1878 година е дата, която ярко се откроява в историческия ни летопис. Дата, която е синоним на святата дума Свобода. Въплъщение на едно начало, възкресение на един народ, който близо 500 години е без своя политическа и духовна свобода, а  високата му самобитна култура е подложена на унищожение.

В Езиковата гимназия „Христо Ботев“ ученици от 9. клас се включиха в отбелязването на Националния празник на Република България. Те взеха участие в образователно състезание „Пътят към Освобождението“, подготвено от госпожа Павлина Чавдарова, госпожа Диана Георгиева и госпожа Ширин Хаджиев – учители  по история и цивлизации. Специални гости на събитието бяха директорът на Гимназията – госпожа Даниела Павлова, както и госпожа Радка Попгеоргиева – заместник–директор. Госпожа Маргарита Маргаритова и госпожа Рада Ангелова, учители по български език и литература, трябваше да оценяват работата на отборите. Целта на състезанието беше да се представи дългият низ от събития през Априлското въстание, участието в Руско-турската война и прохождането на Княжество България, които засвидетелстват стремежа на българското общество да извоюва своята независимост.

Задачата на деветокласниците беше да провокират историческата памет на съучениците си и да ги насърчат към обогатяване на знанията по българска история.  Състезанието протече в три кръга, в които участниците трябваше да покажат знания, езикова култура, креативност и бързина.

В първия етап всеки отбор изтегли билет с определена тема – Априлско въстание, Руско-турска война, Княжество България. Учениците трябваше да представят исторически факти  по темата, която са изтеглили. Журито оценяваше вярното и последователно представяне на основните събития, езиковата култура на участниците и умението им да боравят с исторически понятия. Вторият кръг беше викторина с 9 въпроса. В рамките на 1 минута  представител на всеки отбор трябваше да даде своя отговор, като тук критерии за победа бяха бързината и точността. За финал отборите представиха постери на тема „С какво свързвам 3. март?“. Всеки плакат трябваше да включва ясно послание и конкретни факти, а самото представяне беше от решаващо значение. Присъстващите останаха силно впечатлени от творческите умения на учениците и задълбочените им познания по история.

Докато журито коментираше представянето на отборите, в залата звучаха стиховете на Иван Вазов от одата „Опълченците на Шипка“. Накрая бяха обявени победителите, а директорът  на Гимназията, госпожа Даниела Павлова, награди всички участници с грамоти.

Във връзка с отбелязването на Деня на Освобождението беше поднесен и венец на паметника на Освободителите в централната част на града.

На тази светла дата, историята ни изправя пред поредното изпитание – да събудим духа си на българи и родолюбци и да си спомним онази мразовита зима на 1878 година, донесла изстраданото Освобождение на България. Да сведем чела в знак на признателност пред хилядите жертви, които положиха своите кости по пътя към победата. В ден като днешния повече от всякога сме горди, че сме потомци на славен и борбен народ.

Постоянен линк към тази тема: https://botev-kardzhali.com/%d0%b5%d0%b7%d0%b8%d0%ba%d0%be%d0%b2%d0%b0%d1%82%d0%b0-%d0%b3%d0%b8%d0%bc%d0%bd%d0%b0%d0%b7%d0%b8%d1%8f-%d1%85%d1%80%d0%b8%d1%81%d1%82%d0%be-%d0%b1%d0%be%d1%82%d0%b5%d0%b2-%d0%be/