Езиковата гимназия „Христо Ботев“ с разнообразни спортни дейности за Европейския ден на спорта

Европейският ден на спорта в училище е посветен на насърчаването на физическата активност сред учениците, като се залага на елемента на забавлението и се изпробват нови видове физическа активност и спорт, за да се повиши усещането за „принадлежност към училището“ за всеки участник. Събитието се осъществява в последния петък на месец септември и дава възможност  да се популяризират физическото възпитание и спортът в училищата,  създава условия за забавление чрез физическа активност за младите хора и ги мотивира да са по-активни през целия ден. По този начин се подобряват общественото здраве и благополучие и се засилват социалните умения сред учениците, а и тяхната мотивация за участие в различни инициативи. Кампанията се гради на три принципа – да се повиши информираността относно ползите от физическата активност, да се насърчи редовното участие в различни видове спорт и друга физическа дейност и да се подобрят възможностите за достъп до упражнения.

За поредна година учениците от ЕГ „Христо Ботев“, гр. Кърджали се включиха с голямо желание в инициативата. Учителите по физическо възпитание и спорт организираха различни игри, в които ботевци показаха завидни умения и отлична физическа подготовка. Господин Иван Кръстев планира волейболна среща с момичетата от VIII и IX клас, които се изправиха срещу десетокласнички. Срещата се състоя във физкултурния салон, а публиката подкрепяше активно и двата отбора.

За футболистите отговаряше господин Величко Карабоюков, а мястото на мача беше футболното игрище на Гимназията. Осмокласници и деветокласници играха срещу ученици от X клас. Те бяха разделени на шест отбора, а срещите  продължиха по 30 мин. Момчетата дадоха всичко от себе си, за да завоюват победата. Всички показаха спортсменство и висок дух.

В 12.30 часа на спорната площадка в двора на училището госпожа Мария Темелкова организира игра на народна топка, в която се включиха осмокласници, а техните съперници бяха от девети клас. Над 30 ученици изиграха по три игри преди да бъде обявен победителят.

Госпожа Марияна Благойевич и господин Веселин Вълчев подготвиха турнир по тенис на маса за момчетата от осми и девети клас. Те се събраха във физкултурния салон, където играха както индивидуално, така и по двойки.

Младите спортисти безспорно доказаха, че освен много знания, притежават и здрав дух в здраво тяло. За победителите бяха подготвени специални медали, купи и грамоти, но най – важното беше, че всички се забавляваха и след края на деня бяха удовлетворени от себе си.

Постоянен линк към тази тема: https://botev-kardzhali.com/%d0%b5%d0%b7%d0%b8%d0%ba%d0%be%d0%b2%d0%b0%d1%82%d0%b0-%d0%b3%d0%b8%d0%bc%d0%bd%d0%b0%d0%b7%d0%b8%d1%8f-%d1%85%d1%80%d0%b8%d1%81%d1%82%d0%be-%d0%b1%d0%be%d1%82%d0%b5%d0%b2-%d1%81-2/