Езиковата гимназия „Христо Ботев“ с лауреат от национален литературен конкурс

Ниляй Шериф  спечели сърцата на журито и пребори конкуренцията с първо място за есе , посветено на Христо Ботев

Интересът към литературата се възпитава на три места. В семейството, в училище и в библиотеката. Виртуалността днес е само още една възможност, с която младите хора биха били по-четящи и търсещи информация. „Който владее информацията и умее да борави със словото, един ден ще владее света“. И в реда на тези мисли не е нескромно да отбележим, че в Езиковата гимназия „Христо Ботев“- Кърджали  се обучават, възпитават и насърчават бъдещите лидери – успешни  и образовани млади хора. Поредното доказателство са наградите от Националния литературен конкурс „Живеем в земята на Ботев“.

В тазгодишното издание на конкурса, който е от Националния календар за състезания и конкурси на МОН, се включиха 140 ученици от различни области на страната, разпределени по възраст и категория. За есе във възрастовата група (4 – 8 клас) участваха 29 творби, в същата категория (9 – 12 клас) – 50 есета. Младите поети представиха (4 – 8 клас) – 44 поетични откровения, а (9 – 12 клас) -37 стихотворения. Жури в състав: журналистът Марин Ботунски, който е главен редактор на алманах „Околчица“, поетесата Яна Кременска – заместник главен редактор на алманах „Околчица“ и Соня Дамянова – старши експерт по български език и литература в РУО на МОН – Враца определи и най-добрите творци за 2019 година.

Ниляй Шериф, ученичка от девети клас тази година прибави още една награда към поредицата от отличия към своята литературна биография. За нея  и за госпожа Надежда Карагьозова, учител по български език и литература, тази учебна година е изключително успешна най-вече с първото място за есе от Националния литературен конкурс „Живеем в земята на Ботев“. Ниляй спечели второ място за есе в Национален журналистически конкурс „Григор Попов“ – Разград, поощрителна награда за разказ  на Националния литературен конкурс „Петя Дубарова“ – Бургас, поощрителна награда за разказ в 21. Национален фестивал на детската книга – Сливен, поощрителна награда  за разказ в Националния конкурс „И децата покоряват светове – покажи, че можеш“ .Тя е сред финалистите на състезанията по български език и литература „Стъпала на знанието“ и „Любословие“ и достойно се представи на областния кръг на олимпиадата по български език и литература.

Добрата новина от Националния литературен конкурс „Живеем в земята на Ботев“ е и за Никол Славова от девети клас, която  тази година  е отличена с поощрителна награда за есе, заедно със свои връстници от Благоевград, Украйна, Варна, Пловдив, Хасково, Враца и Тутракан. Те се нареждат с няколко точки разлика след челната тройка. Никол беше миналогодишният лауреат при по-малките творци от четвърти до осми клас и спечели първо място за оригиналното си есе.

Двете момичета доказват, че който владее силата на словото, покорява национални върхове. Днес те озаряват  света със своя талант и креативност и насърчавани от своите учители издигат престижа на Езиковата гимназия „Христо Ботев“.

 

Постоянен линк към тази тема: https://botev-kardzhali.com/%d0%b5%d0%b7%d0%b8%d0%ba%d0%be%d0%b2%d0%b0%d1%82%d0%b0-%d0%b3%d0%b8%d0%bc%d0%bd%d0%b0%d0%b7%d0%b8%d1%8f-%d1%85%d1%80%d0%b8%d1%81%d1%82%d0%be-%d0%b1%d0%be%d1%82%d0%b5%d0%b2-%d1%81/