Езиковата гимназия „Христо Ботев“ чества Деня на Ботев – 2 юни

На 2.юни, в 10.00 ч., в двора на Гимназията, пред паметника на гениалния поет и революционер Христо Ботев, Фанфарният оркестър, с ръководител Мария Митрева, тържествено откри честването на патронния празник на училището. Гвардейският отряд се подреди в почетен шпалир за поднасяне на венци и цветя и с минута мълчание, присъстващите почетоха паметта на героя. Гости на тържеството бяха Ангелина Костова – началник отдел „Организационно-методическа дейност и контрол“ в РУО – гр. Кърджали, както и Албена Хорочева – старши експерт по български език и литература в РУО – гр. Кърджали.

Ученици от осми клас бяха подготвили рецитал, в който звучаха вълнуващите стихове на Ботев, както и поезия за него. Пред лика на своя патрон, осмокласниците засвидетелстваха уважението и благодарността си към героя, чието поетическо творчество е висш образец на превръщането на най-големите проблеми на времето в дълбоко лично изживяване въплътено в гениални художествени творби. Те бяха подготвили рецитал, който представяше личността на поета, неговите идеали и мечти. Звучаха любими на поколения българи стихове, чрез които Ботев завещава на тези след себе си своето родолюбие, готовност за саможертва и непреодолимото си желание за борба за свобода.

Честването на патронния празник  продължи с награждаването на ученици, участвали в Национален конкурс „ 100 години Гимназия „Христо Ботев“.  В категория „есе“ наградените ученици са в две възрастови групи. Отличените от 8 – 10 клас са Виктория Ангелова Ташева от 10 клас от ЕГ „Христо Ботев“, която е на първо място с есето си „Училището е сграда, която има четири стени с утре отвътре“, а второто място е за Касандра Пламенова Недялкова от 10 клас от гр. Дряново, обл. Габрово и есето ѝ „Времето е наркотик. Твърде много от него убива…“. В групата  11 – 12 клас на първо място е Радослава Веселинова Йорданова от 11 клас от ЕГ „Христо Ботев“, гр. Кърджали. Второто място е за Мерйем Ерол Ахмед от 12 клас от Духовното училище в гр. Момчилград с есето „Защо не съм и аз Ботев?“. Третото място е за Анджелина Ивайлова Иванова от 11 клас от град Русе и нейното есе „Който върви в тъмнината, не знае къде отива?“. Бяха присъдени и две поощрителни награди – на Михаела Красимирова Василева – 12 клас, гр. Бяла Слатина и на Мария Антонова Тонева също от 12 клас от ЕГ „Христо Ботев“, град Кърджали. Класираните в категория „Публицистична статия“ са Айджан Асанова Нуриева от гр. Севлиево, която е отличена на първо място за материала си „Седмица на доброто – поредната инициатива на ученическия съвет“. Второто място е за Борислава Иванова Борисова също от гр. Севлиево за творбата „Моите мечти – поглед в бъдещето“. В категория „Репортаж“  отново класирана на второ място е Айджан Асанова Нуриева от гр. Севлиево.  Творбите на младите таланти развълнуваха всички  и провокираха присъстващите към размисъл за истинската стойност на саможертвата. Деветокласничката Кремена Шикова бе наградена в Националния конкурс за текст и музика за химн на Езиковата гимназия. Господин Любен Полихронов бе удостоен с наградата за композицията на музиката на училищния химн. Директорът на Гимназията, госпожа Даниела Павлова, награди със специални грамоти отличените участници.

Честването на патронния празник на Езиковата гимназия продължи с тържествен концерт в театъра, а вечерта се проведе официален коктейл, на които присъстваха бивши директори и заместник – директори на Гимназията,  учители  и партньори на стогодишното училище.

Постоянен линк към тази тема: https://botev-kardzhali.com/%d0%b5%d0%b7%d0%b8%d0%ba%d0%be%d0%b2%d0%b0%d1%82%d0%b0-%d0%b3%d0%b8%d0%bc%d0%bd%d0%b0%d0%b7%d0%b8%d1%8f-%d1%85%d1%80%d0%b8%d1%81%d1%82%d0%be-%d0%b1%d0%be%d1%82%d0%b5%d0%b2-%d1%87/