Езикова гимназия „Христо Ботев“ посрещна заместник-посланика на САЩ

„Това, което най-много харесвам в България е нейното културно и историческо разнообразие.“ Това сподели Андриа Брулет – Родригез, заместник-посланик на САЩ в България, по време на своята среща с учениците и колектива на ЕГ „Христо Ботев“.

Посещението на заместник-посланика и нейния съпруг – Раул Родригез, в ЕГ „Христо Ботев“ на 23.02.2023г. бе част от инициативите, организирани от Дружеството „Приятели на САЩ“ по случай отбелязването на Месеца на Америка за тридесет и трета поредна година. Те бяха тържествено посрещнати в ЕГ „Христо Ботев“ от г-жа Даниела Павлова – директор на Гимназията, учителите по английски език, Джак Корби – помощник-учител по английски език от фондация „Фулбрайт“, и изявени ученици. Срещата премина в неформална обстановка. По време на последвалия приятелски разговор между г-жа Брулет – Родригез и учениците тя разказа за своите впечатления от България, за богатата си дипломатическа кариера, за трудностите и приятните моменти, които са белязали пътя ѝ на дипломат. Визитата завърши с посещение на един учебен час, проведен от Джак Корби с неговите ученици от X клас.

След посещението си в Гимназията, заместник-посланикът се отправи към Дома на културата, за да връчи наградите на най-добре представилите се ученици в конкурса по превод, организиран от Дружеството „Приятели на САЩ“ в рамките на форума „Февруари – Месец на Америка в Кърджали”. В тазгодишното 13-то издание на състезанието взеха участие 95 ученици в три възрастови групи – X, XI и XII клас. Работите бяха оценени от Анжела Родел – изпълнителен директор на Комисия „Фулбрайт“, и едни от най-добрите преводачи в България от английски език – Алеко Дянков и Милена Попова. Те изказаха своето задоволство от високото ниво на владеене на книжовноезиковите норми от участниците в конкурса по превод. Повод за гордост са постиженията на нашите ученици, класирали се и в трите възрастови групи: X клас: Валентина Дикова – 1-во място, Мартин Тодоров – 2-ро място, Георги Щерев – 3-то място. XI клас: Бейза Дауд – 2-ро място и XII клас: Ивайла Ставрева – 1-во място.

Постоянен линк към тази тема: https://botev-kardzhali.com/%d0%b5%d0%b7%d0%b8%d0%ba%d0%be%d0%b2%d0%b0-%d0%b3%d0%b8%d0%bc%d0%bd%d0%b0%d0%b7%d0%b8%d1%8f-%d1%85%d1%80%d0%b8%d1%81%d1%82%d0%be-%d0%b1%d0%be%d1%82%d0%b5%d0%b2-%d0%bf%d0%be%d1%81-2/